Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

La Generalitat destina un milió d’euros a incentivar l’ús de most concentrat en lloc de sucre per elaborar cava

ACN Vilafranca del Penedès.-La Generalitat ha anunciat aquest dimarts, en el marc de la Cimera del Cava, a Vilafranca del Penedès, que destinarà un milió d’euros a incentivar l’ús de […]

Avatar
Agències 27/07/2021

ACN Vilafranca del Penedès.-La Generalitat ha anunciat aquest dimarts, en el marc de la Cimera del Cava, a Vilafranca del Penedès, que destinarà un milió d’euros a incentivar l’ús de most concentrat rectificat en lloc de sucre en l’elaboració d’escumosos. Es tracta d’una de les mesures que ha explicat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, per millorar la sostenibilitat del sector. Al costat de la directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Alba Balcells, la consellera ha subratllat que les actuacions estan principalment vinculades a avançar en l’economia circular per equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i a la promoció dels productes catalans a l’exterior.

Segons afirma el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, actualment es fa servir una mitjana de quaranta grams de sucre per litre de cava en diferents fases de producció, com ara la segona fermentació o en el licor d’expedició.Si en lloc de sucre s’utilitza most concentrat rectificat elaborat amb raïm de la mateixa DO, es contribueix a equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i, al mateix temps, s’avança en l’economia circular i es redueix la petjada de carboni, afirma la mateixa font. A més, afegeix, també “se singularitza i diferencia encara més el producte”, ja que els productors italians i francesos utilitzen sucre per a l’elaboració dels seus escumosos.D’altra banda, també s’ha explicat que l’Incavi treballa amb el clúster vitivinícola català Innovi en un projecte per produir most concentrat rectificat als propis cellers i analitzar diferents tècniques de conservació del most. S’avançaria, així, en l’esmentada economia circular i s’impulsaria una indústria auxiliar del sector del cava que permetria dinamitzar les economies locals.Pel que fa a projecció exterior, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està desplegant a través de Prodeca un programa de promoció i comercialització dels vins de les DO catalanes i del cava als mercats xinès i estatunidenc. L’acció, finançada amb 2,5 milions d’euros provinents del programa ‘European Quality Wines: Taste The Difference’, es desenvoluparà des d’ara i fins al desembre de 2023.