Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La Fundació Utopia dona el fons sobre el moviment obrer a Catalunya a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

ACN Sant Feliu de Llobregat – La Fundació Utopia Joan N. García-Nieto ha donat el seu fons sobre el moviment obrer a Catalunya a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. És […]

Agències 07/03/2023

ACN Sant Feliu de Llobregat – La Fundació Utopia Joan N. García-Nieto ha donat el seu fons sobre el moviment obrer a Catalunya a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. És un conjunt de 317 metres lineals de documentació que inclouen també la biblioteca, l’hemeroteca i les entrevistes a persones que van participar en el moviment obrer de la comarca durant les dècades dels anys 60 als 80. L’arxiu està format per textos escrits i entrevistes orals amb l’objectiu de recuperar la memòria col·lectiva de la realitat sindical, social i política de l’època.

El fons de la Fundació Utopia inclou l’arxiu personal de Joan N. García-Nieto i una sèrie de fons personals i organitzacions de la segona meitat del segle XX. Segons el Departament de Cultura, “es tracta d’un fons clau per la comarca del Baix Llobregat per que és una de les senyals d’identitat d’aquest territori”.

La temàtica de la documentació gira al voltant del món del treball durant el moviment obrer, el sindicalisme, els conflictes laborals, els grups i forces polítiques, la repressió i els moviments socials entre d’altres, especialment sobre la lluita clandestina i el franquisme.

A part del fons documental també hi ha una part important de l’arxiu formada pel fons d’història oral, amb entrevistes a homes i dones fetes per recollir informació i per recuperar la memòria col·lectiva de la realitat sindical, social i política. Una tasca duta per Joan N. García-Nieto i la seva germana, la historiadora María Carmen García-Nieto.

Aquest fons l’integren 64 històries de vida recollides en 139 cintes magnètiques, cadascuna de 60 minuts. Al cap d’uns anys s’hi van incorporar 33 entrevistes per a la producció del documental ‘El cinturón rojo’<em>.</em>