Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

La Fundació Palau repassa la trajectòria d’Antoni Taulé en l’exposició ‘Insula Lux’

ACN Barcelona.-La Fundació Palau acull la mostra ‘Insula Lux’ que reuneix 25 olis i 40 fotografies de l’artista sabadellenc resident a París i reconegut a nivell internacional, Antoni Taulé. L’artista, […]

Avatar
Agències 21/06/2019

ACN Barcelona.-La Fundació Palau acull la mostra ‘Insula Lux’ que reuneix 25 olis i 40 fotografies de l’artista sabadellenc resident a París i reconegut a nivell internacional, Antoni Taulé. L’artista, que acaba d’exposar a Tòquio i que portarà la seva obra a Los Ángeles, presenta una sèrie de pintures i fotografies que conformen el seu “museu imaginari” i que corresponen a diferents moments de la seva llarga trajectòria. Entre elles, hi ha un dels seus olis més representatius, ‘Le Minotaure’ (2011), que Taulé ha donat a la Fundació Palau amb motiu de l’exposició en homenatge a l’amistat que van mantenir Josep Palau i Fabre i Picasso al llarg de la seva vida. L’obra és un oli sobre tela de gran format i passarà a pertànyer a la Col·lecció Fundació Palau. La mostra es podrà veure a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac des d’aquest dissabte al 26 de gener.

La mostra es divideix en dues parts: a la primera, s’hi poden veure alguns dels olis en què Taulé interpreta els pintors que admira. Els més de 50 pintors que ha interpretat l’artista van des de Munch a Malévitx, de Rossetti a De Kooning, del Greco a Modigliani, passant també per Goya, Velázquez, Picasso, Van Dongen i Bacon. La segona part de l’exposició consisteix en una mostra de fotografies que complementen els seus olis i que serveixen, com ha explicat la Fundació, d’element preparatori de les seves pintures. Els retocs a l’oli sobre les impressions fotogràfiques denoten un gran perfeccionisme i una nova manera de fer. Llicenciat en arquitectura, Taulé va començar treballant al taller de Le Corbusier el 1965 i va exposar per primera vegada un any després a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Des de llavors, la seva obra s’ha pogut veure arreu del món: des de Copenhague o París fins a la Xina o el Japó passant per Nova York o La Haia, entre d’altres. D’altra banda, Taulé, com ha explicat la Fundació Palau, és l’hereu del llegat de Raymond Roussel, figura única en la història de la literatura francesa i universal, arran del seu matrimoni amb Laetitia Ney d’Elchingen, neta de l’escriptor. El catàleg de l’exposició inclou un text del comissari, crític d’art i escriptor JuanManuel Bonet – actual director de l’Institut Cervantes – i un altre de la historiadora d’art i Directora General de Cooperació Cultural de la Generalitat, Àngels Ponsa.A l’exposició també es podrà veure el documental ‘Taulé, la nuit s’efface’ (2015), un film de 40 minuts de durada que la Fundació Palau ha traduït i subtitulat en català amb motiu de la mostra. A través dels testimonis d’escriptors, familiars, artistes i del propi Antoni Taulé, el documental s’endinsa en l’obra del pintor i explora el procés de creació pictòrica de l’artista.