Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

La Fundació Palau explora la relació entre Miró, Picasso, Perucho i Palau i Fabre

ACN Caldes d’Estrac.-La Fundació Palau de Caldes d’Estrac (Maresme) acull fins al mes de setembre ‘D’un roig encès’, una exposició que explora la relació entre Josep Palau i Fabre, Joan […]

Avatar
Agències 10/05/2021

ACN Caldes d’Estrac.-La Fundació Palau de Caldes d’Estrac (Maresme) acull fins al mes de setembre ‘D’un roig encès’, una exposició que explora la relació entre Josep Palau i Fabre, Joan Perucho, Joan Miró i Pablo Picasso. A finals dels 60, Perucho i Palau van escriure dos llibres sobre l’obra de Picasso i Miró i la seva relació amb Catalunya. Aquest és el tret de sortida d’una mostra que reconstrueix la recerca dels escriptors en l’obra dels artistes durant més de dues dècades en plena grisor de la postguerra. A més, s’inclouen obres inèdites que tots quatre van compartir durant aquells anys. Les relacions creuades van arrencar el 1944 quan els dos joves escriptors, amics de la universitat, busquen inspiració i refugi en l’obra de Miró i Picasso.

El 1966, Palau i Fabre va publicar ‘Picasso en Cataluña’ i, per primera vegada, va establir un relat ordenat i integral sobre la relació del pintor amb el país. Dos anys més tard, el 1968, Perucho va publicar ‘Joan Miró y Cataluña’, una mirada més personal de l’artista i de menys incidència historiogràfica. Les relacions que s’estableixen durant més de vint anys entre els quatre protagonistes, però, són igualment intenses i generen infinitat d’anècdotes, documentació i obra inèdita que configuren ara la darrera exposició de la Fundació Palau en el marc de la commemoració de l’Any Perucho 2020, que no es va poder culminar l’any passat per la pandèmia.L’exposició inclou 130 obres i documents, entre les que destaquen mig centenar de peces de Miro i 25 obres de Picasso. La reconstrucció històrica s’estructura a partir de moments clau de la relació entre tots quatre. S’hi recullen dibuixos i obres de Miró i Picasso, així com cartells, fotografies, cartes i poemes que permeten reconstruir l’amistat entre artistes i poetes. La mostra repassa els primers contactes entre Palau i Miro a través de la revista Poesia, que s’editava clandestinament als anys 40, i en els que també participa Perucho. La incorporació de Picasso en el triangle és posterior, quan Palau marxa a París per fugir de l’Espanya franquista i coneix l’artista a finals dels 40. L’exposició també para especial atenció als anys daurats de la revista Destino i Edicions Polígrafa, als anys 60, quan les relacions es fan encara més estretes, o a la descoberta d’Horta de Sant Joan que Perucho ofereix a diferents personalitats del país, a partir de la seva estada a Gandesa. Els comissari de l’exposició, Julià Guillamon i Eduard Vallès, destaquen un dibuix inèdit que Miró va regalar a Perucho i l’original d’unes vinyetes publicades a la revista Poesia com algunes de les peces més atractives d’una exposició que, més enllà del valor artístic, posen en valor pel llegat històric que deixa i pel seu caràcter pedagògic.