Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Fundació Formació i Treball ajuda un miler de persones a fer el salt al mercat laboral ordinari al 2018

ACN Barcelona.-La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas, és l’entitat de referència a Espanya pel que fa a la inserció de persones en risc d’exclusió social. L’entitat ha presentat […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas, és l’entitat de referència a Espanya pel que fa a la inserció de persones en risc d’exclusió social. L’entitat ha presentat aquest dimarts el balanç de la seva activitat al llarg del 2018. Durant aquest any es van atendre 3.497 persones, de les quals 1.034 van trobar feina de treball ordinari. Aquestes persones van ser contractades per empreses externes a través de programes i projectes propis, el que significa un 27,5% més que l’any anterior. L’entitat explica que amb un pressupost de 15M€, el valor social generat el 2018 va ser superior als 23M€, que significa un augment d’un 15% tant dels ingressos com de l’impacte social sobre l’any anterior.

Pel que fa al perfil de les persones que accedeixen a contractes d’inserció a les pròpies empreses, l’entitat afirma que els dos més usuals són: per una banda, el de la dona, amb família monoparental femenina amb càrregues familiars i nivell d’estudis baix i, de l’altra, el dels immigrants. Les dones suposen un 55% de les persones ateses, de les quals un 56% són de nacionalitat espanyola i un 44% d’altres nacionalitats, principalment d’Àfrica i Sud-Amèrica. Pel que fa als immigrants, es tracta de persones amb càrregues al país d’origen i sense xarxa aquí. Formació i Treball, a través dels seus contractes d’inserció, també ha donat feina a 379 persones en situació de vulnerabilitat, derivades de Serveis Socials, Direcció General d’Infància, CIDE, entre d’altres.El director de la Fundació, Albert Alberich, ha explicat que l’entitat compta amb 15 línies diferents d’activitat, una feina en xarxa amb altres entitats i 900 empreses col·laboradores que hi donen suport. Alberich afirma que això és el que els permet “aconseguir una alta generació de llocs de treball”. La Fundació va portar a terme l’any passat el primer estudi d’impacte social. Respecte a aquest estudi, la directora d’Acció Social de la Fundació, Marina Arnau, ha explicat que “ha permès mesurar i corroborar la utilitat del pas per una empresa d’inserció per als col·lectius en risc d’exclusió social”. Les conclusions més rellevants d’aquest informe indiquen que el 71% dels usuaris que passen per l’itinerari de l’empresa d’inserció de la Fundació troben feina en els següents 12 mesos de la seva finalització; el 90% dels usuaris han trobat feina en els següents dos anys; i que el 42% declaren tenir un sou millor que abans del contracte d’inserció, amb un salari superior al mínim actual. Els projectes de Formació i Treball segueixen un model d’economia circular i sostenible en el temps que són denominats “Projectes de Triple Impacte: social, mediambiental i econòmic”. Les principals línies estratègiques són la roba i els aliments. En el primer es van generar més de 130 llocs de feina d’inserció, i en el segon 28. En el mateix acte, l’entitat ha presentat un llibre que es va editar amb motiu del seu 25è aniversari, “Podries ser tu”. El llibre és un recull de 25 històries protagonitzades per usuaris i usuàries de la Fundació, i explicades per personalitats rellevants de la societat catalana com l’Agnès Marquès o l’Àngels Bassas, entre d’altres. El llibre convida a la reflexió i a l’apropament amb aquests usuaris, ja que, segons l’entitat, “tots podríem estar en aquesta situació de vulnerabilitat”.Una de les protagonistes del llibre, Núria Rojo, assegura que aquesta empresa li va “canviar la vida”. La Núria explica que “no tenia res”, però que els tutors van donar-li “una esperança” i ara està “molt contenta”.