Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

La Fundació Espigoladors rep el Premi Voluntariat de la Generalitat per fomentar la cohesió social de l’entorn

ACN Barcelona.-La Fundació Espigoladors ha rebut aquest dimarts el XXVI Premi Voluntariat de la Generalitat de Catalunya per fomentar la cohesió social de l’entorn mitjançant un projecte de reaprofitament alimentari. […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Barcelona.-La Fundació Espigoladors ha rebut aquest dimarts el XXVI Premi Voluntariat de la Generalitat de Catalunya per fomentar la cohesió social de l’entorn mitjançant un projecte de reaprofitament alimentari. El guardó, dotat amb 10.000 euros, ha estat pel projecte “Espigolar: un voluntariat innovador, transformador, transversal i propulsor de la cohesió social”. La iniciativa fomenta la cohesió a través de la participació voluntària de persones provinents de diferents realitats socials, algunes en risc d’exclusió, i en col·laboració també amb altres entitats de l’entorn. A banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies també ha concedit una menció honorífica a la Fundació Marianao i una altra a l’entitat Justícia i Pau.

El lliurament del premi l’ha fet el conseller Chakir el Homrani en l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que es commemora el 5 de desembre. L’acte, organitzat pel departament amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha suposat un reconeixement públic a totes aquelles persones que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques en els diferents àmbits de voluntariat: social, comunitari, ambiental, cultural i internacional. La tasca principal de la fundació guanyadora consisteix a espigolar o recollir productes agrícoles que no es poden vendre, que s’han descartat del circuit comercial o són susceptibles de ser rebutjats, amb el permís de les persones titulars de les explotacions agrícoles, i gràcies a la col·laboració de persones voluntàries.PremiEl premi promogut per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del departament suposa un reconeixement social i institucional del voluntariat, així com de les entitats que amb la seva tasca “contribueixen a fer una societat més justa i solidària”. La convocatòria de 2019 s’ha centrat en aquelles actuacions que tenen com a finalitat “potenciar la diversitat del país com un valor enriquidor que permeti construir una societat més madura i capacitada per als reptes del futur”.En el decurs de l’acte, s’ha presentat també la implementació de la iniciativa guardonada en l’edició de l’any passat, quan el premi se’l va endur l’entitat Amics de la Gent Gran.Mencions honorífiquesA banda del premi per a la Fundació Espigolars, enguany també s’han concedit dues mencions honorífiques. La primera a la Fundació Marianao pel projecte “Suma”, que potencia l’empoderament de dones adultes i immigrades, de diferents franges d’edat, que per la situació social que presenten corren el risc de patir situacions d’aïllament i soledat. Al seu torn, Justícia i Pau ha rebut la segona menció honorífica pel projecte de “Voluntariat en favor de la reinserció i rehabilitació de persones recluses als centres penitenciaris catalans”. La iniciativa, amb 32 anys de trajectòria, incideix en la millora de les condicions de les persones internes, a partir d’un suport que s’inicia durant la seva estada al centre penitenciari i que pot continuar una vegada la persona en surt.