Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

La fundació CRAM detecta restes de plàstic en 8 de cada 10 de les tortugues ateses

ACN Barcelona.-La fundació per a la conservació i recuperació d’animals marins (CRAM) ha detectat la presència de plàstic en 8 de cada 10 tortugues. Durant l’any 2020 la fundació ha […]

Avatar
Agències 08/04/2021

ACN Barcelona.-La fundació per a la conservació i recuperació d’animals marins (CRAM) ha detectat la presència de plàstic en 8 de cada 10 tortugues. Durant l’any 2020 la fundació ha atès un total de 51 tortugues babaues, de les quals s’han obtingut un total de 41 mostres entre excrements i contingut digestiu. En 32 d’aquestes, és a dir, en un 78% de les mostres analitzades, hi ha aparegut plàstic a nivell macroscòpic. En les mostres d’excrements s’hi ha trobat restes de plàstic; el més habitual ha estat el tipus làmina (37%), seguit de fragments plàstics (11%) i plàstic tipus foam (9%). De les set necròpsies fetes a tortugues marines el mateix any, s’ha trobat plàstic en totes.

Tot i que no va ser la causa de la mort, sí que va provocar enteritis severa en diversos casos, fet que produeix a l’animal dolor i anorèxia i el compromet immunològicament.A banda, també s’han atès tres tortugues amb aletes enredades en xarxes o fils de pescar. Des de la fundació CRAM asseguren que els resultats del 2020 són un indicador d’un problema que afecta “greument” la fauna marina i la resta d’éssers vius i reclamen canvis “urgents” en polítiques i hàbits per reduir les deixalles que s’acumulen al mar. La fundació ha obtinguts els resultats com a part del projecte europeu INDICIT, en el qual participen vuit països. L’objectiu del projecte és desenvolupar un conjunt d’eines estandaritzades per monitorar els impactes de la brossa en la fauna marina, com a bioindicadors de l’estat de contaminació general del mediterrani. Les tortugues són considerades bons bioindicadors perquè tenen tendència a ingerir restes de plàstic i enredar-s’hi. A més, utilitzen tots els compartiments marins, des del fons fins a la superfície. En cas de trobar-se un animal enredat, la fundació recomana no retirar el material de l’animal i trucar immediatament al 112 per procurar una assistència veterinària que augmenti les possibilitats de recuperació de l’animal.