Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

La Fundació Arrels atén més de 3.000 persones sense llar a Barcelona durant el 2022, un 22% més que l’any anterior

ACN Barcelona – La Fundació Arrels ha atès un total de 3.062 persones sense llar a la ciutat de Barcelona durant el 2022, un 22% més que l’any anterior. Segons […]

Agències 04/01/2023

ACN Barcelona – La Fundació Arrels ha atès un total de 3.062 persones sense llar a la ciutat de Barcelona durant el 2022, un 22% més que l’any anterior. Segons les dades provisionals de l’entitat, el 87% dels atesos eren homes i el 13% dones. La xifra es refereixen a totes aquelles persones en situació de sensellarisme que, durant l’any passat, han estat ateses per la fundació, ja sigui visitant-les directament al carrer, perquè han accedit al centre obert a demanar orientació o a fer ús dels serveis bàsics o bé perquè viuen en algun dels allotjaments que gestiona. El 45% del col·lectiu atès es posava en contacte amb l’entitat per primera vegada.

La fundació ha visitat 955 persones al carrer i ho ha fet de manera més intensa. D’altra banda, pel que fa al centre obert, hi han passat unes 2.400 persones que necessitaven un lloc on resguardar-se durant el dia, fer ús de serveis bàsics o bé rebre assessorament. Aquesta xifra representa un 29% més de persones que durant l’any anterior.

Concretament, 588 persones han fet ús del servei de dutxa, 995 persones han utilitzat el rober i 484 han pogut guardar de manera estable a la consigna les seves pertinences i documentació. En aquest sentit, 1.177 persones han demanat orientació i assessorament sobre els recursos que existeixen a Barcelona per a persones sense llar.

L’entitat també assenyala que ha garantit allotjament estable a 268 persones, la majoria de les quals s’han allotjat a pisos. “També hem garantit l’allotjament a la Llar Pere Barnés, on resideixen persones que han viscut al carrer i que tenen un estat de salut orgànica, mental i neurològica fràgil; i hem ofert un espai nocturn per descansar i sentir-se protegit al Pis Zero”, detalla l’entitat. De fet, l’accés a l’allotjament s’ha incrementat respecte l’any 2021 i, en total, una trentena de persones han començat a viure en un habitatge per primera vegada.

Per altra banda, la Fundació Arrels ha acompanyat en la mort 43 persones sense llar que coneixia, ja sigui perquè les visitava al carrer, venien al centre obert o vivien en alguns dels allotjaments. A l’octubre es va celebrar conjuntament amb altres entitats un acte per recordar les persones que havien viscut al carrer i que havien perdut la vida.

<strong>La importància de l’acompanyament ciutadà</strong>

Actualment l’entitat compta amb una xarxa de voluntaris que s’impliquen durant tot l’any en ajudar a persones sense llar. Per exemple en el recompte del mes de juny, quan surten al carrer durant una nit per enquestar les persones que dormen al ras a la ciutat. “El suport que rebem per part de la ciutadania i la seva preocupació i implicació amb les persones sense llar són clau per poder transformar aquestes situacions, garantir drets i millorar la vida de les persones”, afirma el director de la fundació, Ferran Busquets. Així, recorda que al llarg de l’any passat, fins a 2.526 persones van trucar per telèfon preocupades perquè un veí o veïna vivia al ras al seu barri.