Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

La foc de la flama del Canigó encén una Patum de revetlla

ACN Berga.-El foc de la Patum i el foc de Sant Joan han fet foguera aquest diumenge a la Patum de Lluïment. Els portadors de la flama del Canigó han […]

Avatar
Agències 23/06/2019

ACN Berga.-El foc de la Patum i el foc de Sant Joan han fet foguera aquest diumenge a la Patum de Lluïment. Els portadors de la flama del Canigó han arribat aquest any a al capital berguedana més aviat del que és habitual i ja al migdia han fet acte de presència a la plaça de Sant Pere per encendre el foc de les Maces i les Guites. L’arribada de la flama ha estat una iniciativa d’Òmnium Cultural i la seva vicepresidenta, Clàudia Pujol, ha llegit un manifest per demanar que el foc “cremi ombres, pessimismes i covardies” i “encengui l’esperança i la valentia del [nostre] poble”. La coincidència de les dues festes no ha tingut afectacions notables a nivell de públic i l’aspecte de la plaça era l’habitual d’altres anys.

Aquesta no era la primera vegada que Patum i Sant Joan coincidien, però el precedent més pròxim és de 2011, quan la coincidència va ser amb dijous de Patum. La darrera coincidència en cap de setmana, com en aquest cas, és de fa 35 anys, l’any 1984. Una de les incògnites de l’edició d’enguany, doncs, era justament veure com això afectava a l’afluència de públic.El poc arrelament de Sant Joan a Berga, però, ha fet que l’aspecte de la plaça fos aquest migdia similar al d’altres anys. En aquest sentit, es preveu que tampoc hi hagi massa afectació a la Patum Completa del vespre, que posarà punt i final a la festa. El que segurament sí passarà és que la nit serà més llarga per als berguedans aquest diumenge, ja que l’endemà és festiu.En el que sí ha influït la coincidència de les dues festes és en el protocol d ela festa. Després de la batalla dels Turcs i Cavallets, el pas a les comparses de foc ha estat precedit per l’arribada de la flama del Canigó, que s’ha avançat unes hores per tenir el seu protagonisme a la Patum de Lluïment.Portadors de diverses entitats han fet arribar el foc amb torxes fins al centre de la plaça per encendre les Maces i les Guites, abans de les seves respectives actuacions. En aquest moment, la vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Clàudia Pujol, ha llegit també un manifest per destacar la festa com a “símbol de germanor”.”Que els fuets de la Patum retronin, esberlin les muntanyes i deixin impenetrables abismes, on les urpes de l’Àliga hi puguin deixar caure tot allò que no és bo per al nostre poble. Que les guites tallin l’horitzó alertades. I, si algú volgués trair-nos, que s’alcin en peu de guerra les turcs i cavallets i brandin les seves porres els gegants”, ha recitat.Després del moment dedicat a Sant Joan, l’èxtasi, l’alegria i la passió han tornat a inundar la plaça de Sant Pere amb els salts de l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous. Els tradicionals Tirabols hi han tornat a posar el colofó.