Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

La fiscalia renuncia a una pericial sobre documents comissats a Jové i Salvadó després de les protestes de les defenses

ACN Madrid.-La fiscalia ha acabat renunciant a una pericial que havia demanat sobre l’anàlisi dels documents que la Guàrdia Civil va comissar als despatxos de Josep Maria Jové i Lluís […]

Agències 23/05/2019

ACN Madrid.-La fiscalia ha acabat renunciant a una pericial que havia demanat sobre l’anàlisi dels documents que la Guàrdia Civil va comissar als despatxos de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. Estaven citats un tinent de la Guàrdia Civil (TIP C57393S) i un sergent (R9256OQ), però diverses defenses han alertat que el tinent ja havia comparegut com a testimoni, ja que era el responsable de la comitiva judicial el 20-S i l’havia citat la fiscalia i l’advocada de l’Estat. Després de deliberar, Marchena els ha donat la raó i l’ha fet sortir de la sala. Ha advertit al sergent que s’ha quedat que compareixia com a “testimoni expert” i no com a “pèrit en sentit estricte” i que no podia fer valoracions. El fiscal Javier Zaragoza ha intentat interrogar-lo però les defenses han protestat perquè considerava que donava opinió. “Davant de les dificultats renuncio”, ha dit. “No són dificultats, sinó obstacles conceptuals”, ha replicat Marchena.

A l’inici de les sessions de la tarda, el lletrat de Junqueras i Romeva, Andreu van den Eynde, ha demanat la paraula per advertir al tribunal que tenia un recurs sobre una pericial que la sala no havia respost. Les defenses de Junqueras i Romeva, la de Cuixart i la de Forcadell han impugnat la citació d’un dels pèrits que havien de comparèixer aquesta tarda -citat per la fiscalia- per exposar un informe sobre l’anàlisi de documents comissats a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó als seus despatxos. Es tracta del tinent de la Guàrdia Civil que era responsable de la comitiva judicial (TIP C57393S) i que ja va comparèixer com a testimoni. Les defenses han recorregut la prova perquè, per una banda, ja ha comparegut davant del tribunal i perquè va ser admès com a testimoni i no com a pèrit. Les acusacions, en canvi, sostenen que s’ha de mantenir la pericial i que ha de poder donar les explicacions, juntament amb un altre agent que estava citat (R92560Q). El president del tribunal, Manuel Marchena, ha demanat deu minuts per deliberar i ha decidit que aquest tinent no podia declarar perquè ja havia vingut com a testimoni i que, per tant, ja ha estat interrogat i provocaria una “situació de desequilibri que podria erosionar el principi d’igualtat d’armes”. Per això, Marchena l’ha convidat a abandonar la sala perquè ja havia testificat abans. “Testimoni expert, però no pèrit en sentit estricte” En canvi, ha considerat que l’altre sergent citat sí es podia quedar. Però Marchena ha recordat allò que ja va establir quan va admetre aquesta prova proposada per la fiscalia. I ha dit que compareixia no en condició de pèrit estrictament dit sinó com a “testimoni expert”. Per tant, li ha reiterat que no podia fer “consideracions valoratives” i s’havia de limitar a allò que va veure. Les defenses de Junqueras i Romeva i de Cuixart han protestat per considerar que ja s’havia conclòs la fase de testimonis (aquest matí) i que, a més, era un testimoni de l’acusació que compareix després que ho facin els de la defensa. El fiscal Javier Zaragoza ha començat a interrogar el sergent però les defenses –i també el mateix Marchena- l’han aturar perquè consideraven que estava demanant al sergent que donés la seva opinió. En una de les ocasions, el sergent s’ha referit a unes anotacions manuscrites que es van trobar al despatx de Jové que feien referències a la mobilització popular i ciutadana. I ha afegit que és “interessant dir” que va ser una mobilització “coordinada des del Govern”. Després d’això, la lletrada de Cuixart, Marina Roig, s’ha tornat a queixar i Marchena li ha donat la raó. Finalment, Zaragoza ha acabat renunciat per les “dificultats” que es trobava i ha assenyalat que l’informe que van fer en el seu moment els dos policies està incorporat a la causa. “No són dificultats sinó obstacles conceptuals”, ha replicat Marchena.