Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La Fiscalia denuncia els responsables de la incineradora de residus de Sant Adrià

ACN Sant Adrià de Besòs – La Fiscalia de Medi Ambient ha denunciat els responsables de la incineradora de residus de Sant Adrià del Besòs, segons ha avançat ‘El Periódico’ […]

Agències 30/03/2022

ACN Sant Adrià de Besòs – La Fiscalia de Medi Ambient ha denunciat els responsables de la incineradora de residus de Sant Adrià del Besòs, segons ha avançat ‘El Periódico’ i han confirmat a l’ACN fonts del ministeri públic. El fiscal acusa el president i el cap d’explotació de la planta d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, perquè, entre el 2015 i el 2019, hi hauria hagut diversos episodis de combustió irregular que haurien comportat l’emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses. El fiscal demana que s’estableixi la complexitat de la causa, fórmula que permet allargar el termini d’instrucció, que sol·licita que sigui de divuit mesos. La investigació va arrencar el 2018 d’una denúncia de l’entitat veïnal Airenet.

El 12 d’abril del 2018 l’entitat veïnal metropolitana Airenet va denunciar la incineradora davant la Fiscalia de Medi Ambient per pràctiques irregulars que provocaven nivells d’emissió “molt elevats” de contaminants, especialment dioxines i furans.

El 16 de maig del mateix any, la Fiscalia va obrir investigació, que va encarregar al Seprona de la Guàrdia Civil. Aquella investigació conclou ara que el president i el cap d’explotació de la planta “haurien estat fent i/o tolerant conscientment” un seguit de pràctiques “contràries a la normativa ambiental aplicable”, i que podrien estar suposant un risc “greu” per a la salut de les persones que viuen a l’entorn, així com per al medi ambient en general.

La normativa preveu que els residus s’han d’incinerar a 850 graus durant com a mínim dos segons, mesurats a la paret interior de la cambra o en un altre punt representatiu prèvia autorització de l’òrgan competent.

Però de la investigació es desprèn que l’empresa no feia el control de temperatura conforme a aquest precepte, sinó que utilitzava un algoritme basat en unes fórmules sense que constés que hagués estat validat per l’autoritat competent.

Així, no s’hauria pogut controlar la temperatura de les incineracions de la manera que marca la normativa, i això podria haver comportat l’emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses. En aquest sentit, la investigació també determina que els arxius de les temperatures dels tres forns de la planta corresponents als anys del 2015 al 2019 mostren que en “nombroses ocasions” les temperatures de combustió van ser inferiors als 850 graus.