Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Fira Mediterrània de Manresa recupera el carrer després de la pandèmia amb un espectacle inaugural de gran format

|

- Publicitat -

ACN Manresa – Un espectacle de carrer i de gran format que combina circ, música i cultura popular ha donat el tret de sortida a la 25a Fira Mediterrània de Manresa. Després de dos anys celebrant-se en un format reduït per la pandèmia, el certamen torna al carrer i ho fa amb el muntatge ‘Reditus’, de la Cia Voël i la Colla Castellera Tirallongues de Manresa, que estableixen un diàleg basat en la llegenda manresana del Pou de la Gallina. Pel director artístic de la Fira, Jordi Fosas, amb aquest espectacle es recupera una de les essències de la Mediterrània. L’altra és la participació ciutadana i, per això, s’han programat “més propostes que mai que busquen el fet comunitari”. Del 6 al 9 d’octubre, Manresa acull 71 espectacles, dels quals 51 són estrenes.

Amb l’espectacle ‘El Pou de la Gallina – Projecte Reditus’, la Fira Mediterrània ha donat per inaugurada la seva 25a edició. Ho ha fet amb una proposta de carrer de gran format i que aplega bona part dels trets diferencials i identitaris de la fira com a agent generador i agitador de cultura. La proposta de la Cia Voël i la Colla Castellera Tirallongues de Manresa és un diàleg artístic creat a partir de l’arrel i la tradició, que combina circ, música i cultura popular per revisar la llegenda manresana del Pou de al Gallina des de la contemporaneïtat.

Publicitat

<strong>Més carrer i més participació </strong>

“Ens posaríem tots d’acord que hi ha dues essències de la cultura popular: el carrer i el fet comunitari. Per aquest motiu, inaugurem amb un espectacle de gran format al carrer, per retornar aquesta cultura popular al carrer, i per això programem més propostes que mai que busquen la participació de la gent”. Així s’ha expressat a l’ACN el director artístic de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas, content de recuperar, per fi, la normalitat després de dos anys tocats per la pandèmia.

Una etapa que, per Fosas, ha generat un “embut” de propostes artístiques “amb unes generacions joves que, d’una manera absolutament desacomplexada, estan agafant aquests materials d’arrel i els hi estan incorporant la seva mirada”. Ara, segons ell, són moments “molt interessats tant de creació com de programació”. I en la programació, assegura, és on cal posar el focus: “Necessitem que els programadors mitjans del país vegin el que està passant i es programi arreu”.

<strong>71 espectacles durant quatre dies </strong>

La programació oficial de la 25a edició de la Fira Mediterrània és multidisciplinària i consta de 71 espectacles (el 59% de Catalunya, el 25% de la resta de l’Estat i el 16% d’internacionals), dels quals 51 són estrenes absolutes. Les propostes pivoten sobre tres eixos: mirades (d’artistes del món contemporani que incorporen la mirada d’arrel en les seves propostes); joves (amb artistes emergents que parteixen de l’arrel com a matèria primera); i present (reflexionant sobre la tradició avui i com travessa i impregna la creació artística i la programació cultural).

Des de l’organització del certamen destaquen que el carrer i el fet comunitari són els eixos principals d’una edició de la Fira molt especial, ja que compleix el seu primer quart de segle i alhora coincideix amb la commemoració de l’Any Ignasià i el centenari de l’Obra del Cançoner Popular. A més, també presenta 23 espectacles en el seu programa d’acompanyament, l’Obrador d’Arrel, i recull els primers fruits del Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió