Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

La Fira Bcn Gluten Free espera tancar una edició rècord amb més de 10.000 participants

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-La Fira Bcn Gluten Free, celebrada aquest cap de setmana del 29 i 30 de juny, espera tancar l’edició amb més de 10.000 participants, una xifra que […]

Avatar
Agències 30/06/2019

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-La Fira Bcn Gluten Free, celebrada aquest cap de setmana del 29 i 30 de juny, espera tancar l’edició amb més de 10.000 participants, una xifra que superaria la de les edicions anteriors. El director de la fira, Joan Asensio, ha fet una “valoració molt positiva” de l’edició d’enguany i ha remarcat que contribueixen així a la divulgació d’una malaltia que avisa que “cada cop és més freqüent”. “Ajudem els més de 75.000 celíacs que hi ha a Catalunya”, ha afirmat, i ha explicat que les jornades serveixen per presentar “una oferta molt àmplia” de productes sense gluten, posar en contacte empreses i celíacs i fer taules rodones sobre temàtiques diverses. A l’edició d’enguany també hi ha participat l’Associació de Celíacs de Catalunya, que ha aprofitat per reclamar a la Generalitat que s’apliqui el sistema d’ajuts fiscals a celíacs aprovat pel Parlament.

Asensio ha destacat que Catalunya té un paper central en el mercat per a celíacs i ha indicat que gairebé el 50% de les empreses destinades a aquesta producció a Espanya són a Catalunya, 156 de 375. “Volem que Barcelona i l’Hospitalet siguin el centre altre cop dels productes sense gluten i que els celíacs tinguin clar que poden venir a trobar-hi novetats”, ha explicat.Aquesta edició, que és la primera que es celebra a Catalunya després de tres anys sense celebrar-se i un a Madrid, ha comptat amb més de cent expositors. Algunes de les novetats d’aquest any, segons ha apuntat Asensio, són una aplicació per a mòbil que determina si un celíac pot consumir un aliment en escanejar-ne el codi de barres, així com condiments amb base d’unami de la mà d’una empresa coreana.Ajuts fiscals per a celíacsAquesta edició s’ha emmarcat també en una reclamació per part de l’Associació Catalana de Celíacs, que exigeix a la Generalitat que apliqui un sistema d’ajuts fiscals a celíacs aprovat pel Parlament en una proposta de resolució. El president de l’entitat, José Molina, ha destacat en declaracions a l’ACN que les persones amb celiaquia tenen una despesa anual de 930 euros més que una persona sense la malaltia i ha reclamat mesures per fer-hi front.De la mateixa manera, una segona demanda de l’associació és que es garanteixi que als menjadors escolars els alumnes celíacs podran mantenir una dieta sense gluten, mentre que alerten que la situació actual és que hi ha un intoxicat per setmana a les escoles catalanes.L’associació ha engegat així la campanya #ChangeCeliaquia, amb la que de moment han recollit més de 8.000 signatures a través de Change.org per pressionar el Govern i fer que “executi allò que ja està aprovat”, com ha afirmat Molina.Beca Celíacs per a l’Institut d’Investigació Biomèdica Dr. Josep TruetaEn el marc de la fira també s’ha concedit la Beca Celíacs de Catalunya, que enguany ha estat per a un projecte d’investigació sobre el microbioma celíac presentant per l’institut d’Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta. Aquesta investigació planteja noves hipòtesis sobre la fisiopatologia celíaca en relació amb el microbioma intestinal i, com ha assegurat el doctor Xavier Aldeguer, que ha recollit el guardó, això permetria detectar els bacteris que diferenciarien els celíacs dels no celíacs segons els bacteris presents a la femta, i es podria arribar a modular-lo per tal que no aparegui, encara que ha avançat que cal ampliar la recerca.El guardó, de 8.000 euros, permetrà “anar un pas més enllà” en la investigació, com ha celebrat Aldeguer. En aquesta tercera edició de la beca hi ha participat tots els grups de recerca bàsica, aplicada o clínica sobre celiaquia, dermatitis herpetiforme o sensibilitat al gluten no celíaca i que pertanyen a universitats, hospitals, centres de recerca o empreses a Catalunya.