Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

La Festa del Segar i el Batre d’Avià es reinventa i inclourà tallers i una demostració

ACN Avià.-La Festa del Segar i el Batre d’Avià (Berguedà) es reinventa aquest 2021 per adaptar-se a la pandèmia. No hi haurà la tradicional fira, tampoc els animals, i l’objectiu […]

Avatar
Agències 01/06/2021

ACN Avià.-La Festa del Segar i el Batre d’Avià (Berguedà) es reinventa aquest 2021 per adaptar-se a la pandèmia. No hi haurà la tradicional fira, tampoc els animals, i l’objectiu serà la transmissió de coneixements per preservar la festa. Així, els dies 5, 7 i 9 de juliol, es faran tallers adreçats als vilatans, especialment als més joves i amb inscripció prèvia, on els segadors ensenyaran la tècnica del segar i el batre. Posteriorment, el dia de la festa, diumenge 11 de juliol, es farà una demostració a l’esplanada de Santa Maria a càrrec dels participants dels tallers i oberta al públic . Un cop acabada, es ballarà la dansa del Segar i el Batre.

Segons ha manifestat la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Avià, Sara Subirana, en un comunicat, el nou format permetrà preservar la festa. “No hi ha gent jove que sàpiga segar i les persones que en saben cop són més grans. La covid-19 ha estat l’excusa perfecta per fer un acte més reduït que se centri en la transmissió i en formar nous segadors avianesos”, explica.Una festa del 1989La festa va néixer l’any 1989 per iniciativa d’un pèrit agrícola neorural. Se celebra el segon diumenge de juliol, durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre. Organitzada per la Colla de Segadors, en col·laboració amb l’Ateneu i l’Ajuntament d’Avià, té com a objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp.