Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La Festa al Cel es consolida a l’aeroport d’Alguaire, que l’acull per tercer any

ACN Alguaire.-L’aeroport de Lleida-Alguaire ha acollit la Festa al Cel per tercer any consecutiu en la seva vint-i-sisena edició. El festival aeri més antic i important de la Península ibèrica […]

Avatar
Agències 21/09/2019

ACN Alguaire.-L’aeroport de Lleida-Alguaire ha acollit la Festa al Cel per tercer any consecutiu en la seva vint-i-sisena edició. El festival aeri més antic i important de la Península ibèrica es consolida, d’aquesta manera, a l’aeroport lleidatà que, en paraules del director de la festa, Daniel Ventura, és el “lloc idoni”. Durant tot el cap de setmana s’han programat exhibicions acrobàtiques d’una quarantena d’aeronaus que sumen fins a vuit hores de festival, a més de l’exposició d’avions que ha permès als visitants pujar als mateixos aparells. L’objectiu de la festa, que espera rebre més de 20.000 visitants durant tot el cap de setmana, és apropar l’aviació a la ciutadania en totes les seves vessants.

L’any 2017 el festival es va traslladar, “amb èxit”, a l’aeroport lleidatà i en la passada edició es van superar els 24.000 visitats. El seu director, Daniel Ventura, considera que l’aeroport d’Alguaire és el “lloc idoni” per celebrar la festa ja que “la gent ja sap què ve a veure”. En aquest sentit, explica que el festival està consolidat i que la “incomoditat” de no tenir la platja i haver de venir expressament és que aquí els visitants “es poden apropar i pujar als avions”.L’objectiu de la Festa al Cel és “apropar l’aviació a la ciutadania” en totes les seves vessants, ja sigui l’esportiva, la comercial, la militar o d’escola. “Volem que la gent s’ho senti seu” ha explicat Ventura, que ha afegit que l’aviació “no és elitista, ni complexa ni difícil d’arribar-hi”. Per aquest motiu la festa intenta “fer un tast de tot” per fomentar “aquestes vocacions d’enginyers, mecànics, tripulants de cabina o pilots”. Al festival hi participen una quarantena d’aeronaus que entre dissabte i diumenge sumen 8 hores de festival. Pel que fa la procedència dels tripulants, la majoria provenen d’Espanya, Anglaterra i dels Estats Units. A banda de les exhibicions, l’altre gran atractiu de la festa és l’exposició dels avions que permet als visitants veure de ben a prop tots els aparells. Segons ha explicat el responsable volen “que la gent s’ho passi bé mirant al cel però també que pugui apropar-se als avions i parlar amb els pilots i els mecànics”.Un dels espectacles més vistosos de la festa és el que ofereix l’equip “Aerosparx”. Segons Ventura és “com un piromusical” ja que combina les llums LED, que incorporen els dos avions, amb focs artificials i tot coordinat amb música.Una de les grans novetats d’aquesta edició és el retorn de la Força Aèria dels Estats Units després de tretze anys. El cos nord-americà ha exhibit l’avió de càrrega C-130H Hércules, que en la primera jornada ha estat un dels aparells més visitats i fotografiats pels visitants juntament amb l’Airbus A400M de l’Ejército del Aire. La Festa al Cel és un esdeveniment sense ànim de lucre organitzat per l’empresa Estudio Brainstorm S.L. amb el suport d’Aeroport Públics de Catalunya, l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, Cafè del Cel i Safety 4 Aircraft.