Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La Federació de Fires de Catalunya encara amb optimisme la represa del sector tot i que no arribarà a les 485 del 2019

ACN Vic – “Catalunya és un país de fires”, ha reivindicat aquest dimecres la presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (Fefic), Coralí Cunyat. Enguany és previst l’organització d’unes […]

Agències 15/06/2022

ACN Vic – “Catalunya és un país de fires”, ha reivindicat aquest dimecres la presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (Fefic), Coralí Cunyat. Enguany és previst l’organització d’unes 450 fires, una xifra lluny del rècord del 2019 quan en van ser 485. Amb tot, Cunyat és optimista amb el moment de represa que viu el sector i ha destacat el motor econòmic que representa amb un impacte de 7.000 MEUR (2019). Més enllà de les xifres absolutes, des de la Fefic lamenten que encara no s’està aconseguint el nivell de visites d’abans de la pandèmia o el fet que el nombre d’expositors sigui més baix. Per dinamitzar el sector, el Govern ha anunciat una línia d’ajuts de 2,5 MEUR. Vic acull aquest dimecres i dijous el 29è Congrés de Fires de Catalunya.

Després de dos anys d’aturada de l’activitat, el sector de les fires a Catalunya intenta deixar enrere un moment complicat. La presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (Fefic) ha assenyalat que malgrat que a finals del 2021 es va poder arrencar l’activitat de manera “normalitzada”, en aquests moments el sector encara s’està “reactivant”. Malgrat que són conscients que algunes fires no han pogut suportar l’aturada, Cunyat també destaca que se n’ha creat de noves.

“Catalunya té un sector de fires resistent i resilent”, ha dit Cunyat. Si bé es va iniciar l’any amb unes previsions de 400 fires per aquest 2022, Cunyat ha explicat que ja s’està a les 450. Malgrat aquest augment, que en relació l’any passat és un 20% més, no s’arribarà encara a la xifra sostre de les 485 del 2019. En aquell moment es va generar un impacte de 7.000 MEUR. Això, segons Cunyat, és l’1,5% del PIB català (directe, indirecte i induït). “Som un sector motor i volem seguir creant riquesa”, ha afegit.

Els organitzadors de les fires i els firaires arriben al 2022 amb els costos molt “disparatats”, ha explicat Coralí Cunyat. I això sumat al fet que no s’ha aconseguit encara les visites d’abans de la pandèmia ni tampoc el nombre d’expositors és el d’abans els condueix a marcar-se com a objectiu recuperar el màxim d’esdeveniments. “L’objectiu de la federació és que les empreses i els artesans generin negoci i per aquest motiu necessiten les fires”, ha explicat.

El director general de Comerç, Jordi Torrades, ha avançat una línia d’ajuts de 2,5 MEUR al sector per a fires que s’han celebrat des del març del 2021 fins enguany. L’objectiu, ha explicat, és potenciar i dinamitzar el sector perquè pugui sortir amb èxit d’aquest moment de represa de l’activitat en què es troba. Torrades ha destacat que el factor “presencialitat” a les fires té un valor “incalculable”. “El volum de negoci que es fa a les fires de manera presencial és molt més que al virtual”, ha reivindicat el director general.

Vic acull aquest dimecres i dijous el 29è Congrés de Fires de Catalunya on hi participen uns setantena de tècnics de fires d’arreu del país. S’hi tracten dos grans temes que afecten de ple les fires i la seva organització. En primer lloc la sostenibilitat, alineats amb els anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i també el treball sota pressió que fan els tècnics de les fires sense que això els generi estrès.