Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

La Federació de Cooperatives Agràries insta a aplicar 23 mesures per a la reactivació econòmica i social

ACN Lleida.-La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha enviat aquest dimecres als membres de la Comissió d’Estudi de la Reconstrucció i la Reactivació Socials i Econòmiques (CERSE) del […]

Avatar
Agències 15/07/2020

ACN Lleida.-La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha enviat aquest dimecres als membres de la Comissió d’Estudi de la Reconstrucció i la Reactivació Socials i Econòmiques (CERSE) del Parlament de Catalunya un document amb 23 línies estratègiques a seguir en el món rural. Sota el títol ‘Propostes del cooperativisme agrari per a la reactivació econòmica i social’, inclou mesures econòmiques, d’enfortiment de l’estructura social, de comercialització del producte cooperatiu, i com ha de ser la interlocució del sector. En paral·lel, també han elaborat un pla específic amb propostes, a curt termini, per a la comarca del Segrià.

Segons explica la FCAC, en un comunicat, les propostes ja s’havien fet arribar, prèviament, al president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i el conseller de Treball, Chakir El Homrani. Exigeixen que s’incorporin a les conclusions de la CERSE i a l’estratègia “Catalunya 2022”, que impulsa la Generalitat. Pel que fa al pla específic del Segrià, afegeixen, sorgeixen de les reunions celebrades aquesta setmana entre les cooperatives agràries i els seus socis i on han participat el vicepresident Aragonès i les conselleres Jordà i Chacón.Digitalització i competitivitatLa FCAC aglutina 95 cooperatives agràries que treballen a prop de 300 municipis catalans. Segons el president de la FCAC, Ramon Sarroca, les cooperatives han de ser “palanca de recuperació econòmica” i garantir “l’equilibri econòmic i social del país”. Entre les mesures que proposen en el document hi ha la necessitat d’impulsar un pla de digitalització del medi rural davant dels dèficits en infraestructures que s’han posat de manifest durant la pandèmia i que poden suposar una limitació per la reactivació econòmica de les zones rurals.Des de la FCAC consideren que també cal prioritzar la intercooperació entre cooperatives i reforçar els instruments de suport a la competitivitat, així com la participació del sector en projectes d’innovació, tant per la seva capacitat de disseminació de resultats com pel potencial de convertir els projectes en llocs de treball i generar activitat econòmica al territori.Alhora consideren necessari facilitar i promoure la incorporació de nous socis a cooperatives, especialment joves, i establir línies de finançament per als sectors agrari i agroalimentari més afectats per la pandèmia.