Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

La FAVB suspèn el tradicional debat electoral municipal perquè alguns alcaldables renuncien a participar-hi

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha suspès el debat electoral previst pel proper 16 de maig després que alguns partits anunciessin que no hi anirien els seus caps de llista. El debat de la FAVB ha estat històricament l’únic debat general organitzat per una entitat social de base i l’entitat lamenta que es trenqui la tradició. En un comunicat, també critiquen el “menyspreu” cap al món associatiu que “contrasta amb la facilitat per acudir a qualsevol convocatòria d’un lobby econòmic”. L’entitat ha recordat que aquest debat ha estat organitzat en totes les eleccions municipals de la democràcia i havia estat anunciat amb molta antelació a les formacions polítiques implicades.

Per raons d’espai i per seguir amb el format tradicional, el debat estava limitat als grups amb representació al consistori actual, tot i que es va oferir als grups exclosos que ho van demanar l’oportunitat de fer arribar les seves opinions per escrit. Es va demanar a les associacions veïnals que enviessin preguntes que ajudessin a preparar-lo, i s’han rebut propostes de 25 entitats federades, amb un ampli ventall de qüestions.

Publicitat

Feta la invitació al debat, la resposta dels candidats va ser diversa. Uns es van comprometre d’entrada, d’altres, ni van respondre. Finalment, algun dels candidats va anunciar que delegava en una altra persona de la candidatura, cosa que va acabar provocant un efecte de fitxes de dòmino que deixava el debat pràcticament sense caps de llista.

“No tothom s’ha comportat igual ni ha fet gala de la mateixa irresponsabilitat. No donem noms perquè no volem que se’ns titlli de fer propaganda a favor d’alguna candidatura, però prenem nota del comportament de cadascú”, adverteix el comunicat.

El fet que un debat que ha tingut lloc a totes les eleccions des del 1979 no es pugui fer per deserció dels candidats a l’alcaldia li sembla a la FAVB “greu i inacceptable”, per diverses raons. “Trenca una tradició de trobada amb les organitzacions veïnals que recullen la representació de la gent activa als barris, aquella de la qual gairebé tots els polítics no tenen vergonya a dir que són imprescindibles”; “indica un menyspreu cap al món associatiu que contrasta amb la facilitat de molts candidats per acudir a qualsevol convocatòria d’algun lobby econòmic. És una mostra del poc que es creuen la participació de la gent corrent”; i “és el resultat d’un model de campanya electoral dissenyat per tècnics de màrqueting electoral que, de fet, exclou allò que hauria de ser essencial en unes eleccions: discutir seriosament de projectes amb els electors”.

També consideren que “és un indici preocupant de com pot ser la participació en el pròxim mandat si aquells que ara no s’han dignat a participar en un debat acotat arriben a l’alcaldia”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió