Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La FAVB denuncia un increment “inacceptable” de les terrasses de restauració a Barcelona

ACN Barcelona – La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha denunciat un increment “inacceptable” de les terrasses de restauració a la capital catalana. A partir de les xifres publicades […]

Agències 28/02/2023

ACN Barcelona – La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha denunciat un increment “inacceptable” de les terrasses de restauració a la capital catalana. A partir de les xifres publicades pel consistori al portal de Dades Obertes de l’Ajuntament, l’entitat afirma que l’any 2019, abans de la covid-19, hi havia 4.217 llicències, amb 18.774 taules i 44.496 metres quadrats d’ocupació de les terrasses. L’any 2022 la xifra de llicències va augmentar fins a 6.501 (2.284 més), amb 30.427 taules (11.653 més, un 62%) i 75.802 metres quadrats d’ocupació (31.306 més). La FAVB compara les dades del 2022 amb les del 2019 perquè durant els anys de la pandèmia va estar vigent el decret d’alcaldia de maig del 2020 per ajudar el sector de la restauració.

A partir d’aquesta comparativa, l’entitat lamenta que la nova ordenança municipal ha “facilitat i incrementat la massificació de terrasses” a la ciutat. Segons els càlculs de la FAVB, la densitat d’aquestes instal·lacions a la capital catalana triplica la de Madrid.

Alhora, l’entitat alerta que el Gremi de Restauració ha aconseguit, gràcies a les seves “queixes” -que considera “inversemblants”- un 62% més de taules, cosa que “no havia passat mai a la història”. Així, la FAVB assegura que el sector de la restauració ha aconseguit “gairebé el doble d’espai públic ocupat pel seu negoci privat”. En aquest sentit lamenta que les seves “al·legacions i observacions” no van ser ateses per la direcció municipal.

Per tot plegat considera “urgent” una “reconsideració” de l’ordenança, en especial pel que fa a les terrasses a la calçada. Si no, alerta d’un “increment considerable” de terrasses durant aquest any i el que ve. Una situació que privatitza espai públic, a parer de la FAVB, i que genera “un gran nombre de problemes afegits” com ara soroll, problemes d’accés a portals o comerços, més dificultats per a les persones amb mobilitat reduïda o desaparició del comerç de proximitat, entre d’altres.