Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

La FAVB demana a l’Ajuntament un pla de decreixement de zones massificades pel turisme

ACN Barcelona – La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) creu que moltes de les actuacions que contempla el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions de Barcelona (PSTD) suposaran millores […]

Agències 09/02/2023

ACN Barcelona – La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) creu que moltes de les actuacions que contempla el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions de Barcelona (PSTD) suposaran millores però demanen acompanyar-lo d’un pla de “decreixement” de zones massificades. En un comunicat, reclamen normes i restriccions per afrontar la “massificació” turística que viu la ciutat i situen que s’haurien d’aplicar ja mesures concretes per reduir el nombre de visitants en llocs com la Sagrada Família, el Park Güell o el Gòtic. D’altra banda, lamenten que no hi hagi hagut un debat ciutadà previ a la presentació del PSTD mitjançant un procés participatiu.

Sobre el PSTD, que contempla 19 actuacions finançades amb els fons europeus Next Generation per un import total de més de 41 milions d’euros, valoren positivament accions com l’adequació del Castell de Montjuïc o la recuperació del Rec Comptal i l’Hivernacle. Tot i això, afegeixen que hi ha millores que haurien d’haver-se abordat fa temps i sense l’enfocament turístic que hi ha al darrere.  

La prioritat, diuen des de la FAVB, ha de ser posar aquests nous espais al servei de l’oci dels barcelonins, fent de la promoció turística “un objectiu complementari”.

“L’Ajuntament ha de dissenyar un nou model d’oferta d’oci adreçada als i les residents, incorporant aquests nous elements del Pla, però també molts altres espais de la ciutat, de forma que es garanteixi la disponibilitat per a totes les persones”, resa el comunicat. 

A més, també alerten que cal ser “molt curosos” amb la petjada que poden deixar determinats usos a nivell de contaminació acústica o bé de saturació d’espais i noves problemàtiques i aplicar mesures preventives per evitar massificacions. Situen com a exemple l’experiència del Turó de la Rovira.  

Tot això, indiquen, és “viable, possible i necessari” si la voluntat del pla presentat pel consistori és la de mantenir un nivell sostenible de turisme a Barcelona.<br />