Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La família del pintor Jaume Casacuberta dona una seixantena d’obres de l’artista al Museu de Manresa

ACN Manresa.-La família del pintor Jaume Casacuberta (1932-2020) ha donat una seixantena d’obres al Museu de Manresa. Es tracta de 25 dibuixos, 18 aquarel·les i 12 pintures d’un dels artistes […]

Agències 22/07/2021

ACN Manresa.-La família del pintor Jaume Casacuberta (1932-2020) ha donat una seixantena d’obres al Museu de Manresa. Es tracta de 25 dibuixos, 18 aquarel·les i 12 pintures d’un dels artistes més destacats de la ciutat en el darrer mig segle. També hi ha cinc obres d’altres pintors locals i gairebé tres-cents catàlegs d’exposicions de Manresa i del territori que signifiquen un important fons documental per al centre. La donació arriba un any després de la seva mort i el museu s’ha compromès a garantir les condicions de conservació alhora que en facilitarà l’estudi i difusió. Aquest dijous s’ha signat l’acta de donació amb l’assistència de la viuda de Jaume Casacuberta, Antònia Martínez, la seva filla i el seu gendre com a representants de la família.

Jaume Casacuberta i Roma nasqué l’any 1932 a la Colònia Jorba de Calders. Des de petit ja va manifestar la seva vocació artística. Establert des dels catorze anys a Manresa, es va formar a l’acadèmia del pintor Evarist Basiana i va completar els seus estudis artístics a través de cursos per correspondència a l’escola Parramon de Barcelona. Treballador “incansable i d’esperit autodidacte”, fou membre fundador del Grup 13 i sempre estigué vinculat al Cercle Artístic de Manresa.Va retratar tots els racons de Manresa i part de la comarca a través dels seus olis, aquarel·les i dibuixos. També la vida més animada de la ciutat i l’entorn, com mostren els seus nombrosos treballs de temàtiques relacionades amb les fires i els mercats.Aquest dijous s’ha firmat l’acta de donació amb la presència de la viuda de Jaume Casacuberta, Antònia Martínez, la seva filla i el seu gendre com a representants de la família. En representació de l’Ajuntament, hi havia la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols, i també el director del Museu de Manresa, Francesc Vilà Noguera. Una de les missions del Museu de Manresa és conservar el patrimoni històric i artístic de Manresa i el Bages. Gràcies a aquesta donació, s’amplia la col·lecció d’artistes manresans del museu amb una de les figures cabdals del paisatgisme manresà i es valora el paper de Jaume Casacuberta en l’evolució artística de la ciutat i del territori.