Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

La falta de personal qualificat és una de les grans preocupacions de les petites empreses, segons Fepime

ACN Barcelona.- La falta de treballadors qualificats és una de les preocupacions més grans de les micro i petites empreses, segons un informe de la situació laboral i econòmica de […]

Agències 30/05/2019

ACN Barcelona.- La falta de treballadors qualificats és una de les preocupacions més grans de les micro i petites empreses, segons un informe de la situació laboral i econòmica de la pime catalana elaborat per la patronal Fepime. En concret, la manca de mà d’obra adequada és el tercer factor que afecta la bona marxa del negoci de les pimes, darrere de la debilitat de la demanda i de l’augment de la competència, arribant fins i tot a superar les dificultats financeres en el cas de les empreses de més de 10 treballadors. Davant d’aquest fet i tenint en compte l’envelliment de la població, el secretari general de Fepime, César Sánchez, ha demanat a les institucions que apostin per millorar la formació professional i que agilitzin els processos de contractació en origen a països de fora la Unió Europea.

Aquesta tendència alenteix el procés de digitalització de les pimes, que representen el 99,85% del teixit industrial a Catalunya. L’informe revela que la gran majoria de companyies amb menys de 250 treballadors tenen la infraestructura necessària per digitalitzar el negoci -un 80,8% disposa d’ordinadors- però, en canvi, no compten amb prou treballadors especialitzats per treure-hi profit. Per exemple, segons l’estudi, només el 3,11% dels treballadors de microempreses estan formats en TIC.En referència al comerç electrònic, només el 4,95% de les microempreses ha tancat vendes a través d’Internet en l’últim exercici i un 18,24% ha realitzat compres. Amb tot, l’estudi mostra que entre el total de companyies que fan ús d’Internet, les que més distribució de vendes duen a terme a través de webs o aplicacions són, precisament, les empreses d’entre 10 i 49 treballadors.”La digitalització té molts beneficis per l’empresa més petita, per obrir-li mercats. Però veiem que falta molta sensibilització per part del petit empresari”, ha lamentat Sánchez. En aquest sentit, la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe ha assegurat que és necessari que totes les pimes tinguin un pla de digitalització pressupostat i amb un pla d’acció.En la presentació de l’estudi, Sánchez ha assegurat que, a més de problemes en les professions relacionades amb les noves tecnologies, els empresaris han detectat la manca d’educació industrial a Catalunya, amb problemes per trobar personal per dur a terme tasques tècniques en aquest àmbit. Per solucionar-ho, ha demanat un canvi en el model formatiu en el qual, ara mateix, l’oferta formativa i la demanda “no encaixen”.”Som un país on s’ha invertit molt en la formació universitària i la formació professional sempre ha sigut la germana pobra, deixant un sistema amb molts llicenciats i pocs formats en formació professional, i això genera un gran decalatge”, ha afegit. En aquest sentit, la presidenta de Fepime, ha demanat que es premiï a les empreses que apostin per formar els seus treballadors a través de deduccions fiscals de l’impost de societats. A més de reformes en el model educatiu i formatiu, el secretari general de la patronal considera necessari que “s’agilitzin” els processos de contractació en origen a països de fora la Unió Europea per omplir el buit d’ocupacions qualificades. “Si no, tindrem molts problemes de falta mà d’obra”, ha dit Sánchez.D’altra banda i fent una valoració general de l’últim semestre de l’any passat, De Felipe ha destacat la desacceleració de la “fugida d’empreses” de Catalunya en els últims sis mesos del 2018, quan van marxar 523 empreses i van entrar 298, i ha demanat a les administracions que garanteixin un ambient segur i estable per l’empresariat.