Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

La DO Terra Alta denuncia al GAIP el tancament del portal de participació en l’avaluació ambiental de Territori

ACN Gandesa.-El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta ha presentat una denúncia formal davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) pel tancament […]

Avatar
Agències 21/01/2021

ACN Gandesa.-El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta ha presentat una denúncia formal davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) pel tancament del Portal de Participació en l’avaluació ambiental prèvia dels projectes de renovables. Recorden que l’eina facilita la transparència, el control, seguiment i accés a la documentació de plans, programes i projectes amb incidència ambiental però des del mes de desembre es no es pot accedir a la documentació del projectes i s’ha de sol·licitar a l’administració i esperar resposta. La DO alerta que es discrimina els projectes d’energies renovable perquè altres plans i projectes si se sotmeten a consultes prèvies de manera oberta a la web.

La DO Terra Alta denuncia que des del mes de desembre passat no es pot consultar la documentació de projectes de renovables que se sotmeten a consultes prèvies, una vulneració “del dret d’accés a la informació ambiental de la ciutadania” que entra en conflicte amb diverses normes europees. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat es va publicar una nota aclaridora al respecte on es justifica que en aquesta fase prèvia dels projectes, “la publicitat i la participació és restringida”. El Consell Regulador demana que se citi el precepte legal en què es basa aquesta decisió ja que fins i tot el decret llei 16/2019 de l’emergència climàtica no determinaria aquest règim “de participació restringida”. “Portar a terme aquesta restricció arbitrària opera en detriment de l’existència d’una participació efectiva i real”, recorda el Consell Regulador. Des de la DO del vi és recrimina que “tancar les portes a aquesta participació és un retrocés que pot comportar que projectes amb poc recorregut per les seves incompatibilitats puguin arribar a fases més avançades de la seva tramitació administrativa, factor que també comporta una disminució en l’eficiència de l’administració pública en detriment del territori afectat”.