Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

La DO Costers del Segre guanya un 93% de vinya ecològica en un any

ACN Lleida.-La viticultura lleidatana avança a velocitat de creuer cap a la producció ecològica amb un increment del 93% al darrer any 2020, segons es desprèn de les dades del […]

Avatar
Agències 27/05/2021

ACN Lleida.-La viticultura lleidatana avança a velocitat de creuer cap a la producció ecològica amb un increment del 93% al darrer any 2020, segons es desprèn de les dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Així, la demarcació de la Denominació d’Origen Costers del Segre ha passat de comptabilitzar 2.146 hectàrees de vinya ecològica al 20201, mentre que les dades de 2019 eren de 1.109 hectàrees. Actualment, la DO comptabilitza un total de 4.082 hectàrees inscrites. En els darrers 10 anys la vinya ecològica a Lleida s’ha multiplicat per deu, si es té en compte que al 2010, el CCPAE només tenia registrades 206 hectàrees.

Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, considera que aquesta dada “constata l’aposta dels viticultors i elaboradors lleidatans per fer uns vins de qualitat amb el màxim respecte pel medi ambient”.De la seva banda, Joan Esteve, director del celler Raimat, considera que la creixent reconversió sostinguda d’hectàrees d’agricultura convencional a ecològica forma part de l’estratègia de sostenibilitat que el celler comparteix amb la resta de cellers de la DO. En aquest sentit, el celler de Raimat ha multiplicat la seva vinya ecològica al passar de 500 a 700 hectàrees en aquest darrer any.Programa de sostenibilitat propi que va més enllà del producteLa DO Costers del Segre és pionera en la implantació d’un programa de sostenibilitat propi que facilita la millora voluntària i constant dels cellers participants en matèria de sostenibilitat més enllà del producte final. Hi ha especial incidència en els processos de consum energètic (petjada de carboni) i respecte a la natura (fauna i medi ambient) que no regulen les normatives de producció ecològica.En aquest sentit, Cusiné i Esteve coincideixen en el fet que mentre que la producció ecològica està molt centrada en la seguretat alimentaria del producte final, les estratègies de sostenibilitat “pensen a llarg termini” per garantir la continuïtat del medi natural i l’activitat econòmica.