Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La DO Cava aprova definitivament la normativa per distingir les zones d’elaboració i les categories dels productes

|

- Publicitat -

ACN Vilafranca del Penedès.-El Consell Regulador de la DO Cava ha aprovat definitivament aquest dimecres la normativa per distingir les zones d’elaboració dels productes i establir noves categories en funció de la qualitat. De forma unànime, el ple ha donat llum verda a la distinció de quatre zones al conjunt de l’estat espanyol: Comtats de Barcelona –abraça tot Catalunya-, Vall de l’Ebre, Vinyes d’Almendralejo i Alts de Llevant. “Volem apostar per l’origen i el territori”, ha destacat a l’ACN el president de la DO Cava, Javier Pagès. Pel que fa a les categories, la nova normativa estableix que els productes de més de 9 mesos d’envelliment es denominaran Cava de Guarda, mentre que els de més de 18 mesos seran Cava de Guarda Superior.

Dins les grans quatre regions distingides en funció de criteris climàtics i geogràfics, la DO Cava també ha creat subzones en dos territoris en base a trets orogràfics i històrics. Així, per una banda, Comtats de Barcelona inclou les subregions Valls d’Anoia-Foix, Serra de mar, Conca del Gaià, Serra de Prades i Pla de Ponent. En paral·lel, també ha subdividit la Vall de l’Ebre, que inclou Alt Ebre i Vall del Cierzo. En el cas de les zones Vinyes d’Almendralejo i Alts de Llevant, aquestes no tenen cap subdivisió.Al mateix temps, la nova normativa estableix un tercer nivell de divisió per als Caves de Paratge Qualificat –els de més qualitat de la DO Cava per l’antiguitat i singularitat en el mètode d’elaboració-. En aquest cas, s’especificarà les parcel·les on s’elaboren, amb les dades que el diferencien de la resta de vinyes.Javier Pagès s’ha mostrat “molt il·lusionat” amb el vistiplau a la nova distinció territorial, que fins ara es concebia com una assignatura pendent dins el sector, ja que la DO Cava abraça territoris de tot l’estat espanyol. “Ara donem eines als cellers i als consumidors, que podran arribar a diferenciar fins on creguin convenient pel seu interès”, ha destacat el president del Consell Regulador després del ple celebrat a Vilafranca del Penedès aquest dimecres.D’altra banda, pel que fa a les noves categories, per primer cop es distingeixen els productes de més de 9 mesos d’envelliment, mentre es revisen els conceptes dels coneguts fins ara com a caves ‘Premium’. Així, els que tinguin més de 9 mesos es consideraran Cava de Guarda, i els que superin els 18 seran De Guarda Superior. Això engloba els Reserva –que passen de 15 a 18 mesos de criança-, els Gran Reserva -30 mesos- i els de Paratge Qualificat -36 mesos-.A més del temps mínim de criança, els Caves de Guarda Superior també hauran de complir condicions “molt especials” pel que fa a l’antiguitat de la vinya i als rendiments de la collita, i també hauran de ser productes elaborats a partir de conreus ecològics. “El consumidor cada cop està més preocupat per la sostenibilitat i nosaltres també ho estem”, ha assegurat Pagès.Tant les regions d’elaboració com les noves categories són dos elements que la DO Cava preveu que s’incorporin a les etiquetes de les ampolles a partir de la segona meitat del 2021. Un cop el ple del Consell Regulador ja n’ha fet l’aprovació definitiva, ara falta que la nova normativa sigui ratificada pel Ministeri d’Agricultura. Un pas que Javier Pagès confia que es resoldrà sense imprevistos.Preguntat per l’impacte que la nova reulació pot acabar tenint en les vendes, Pagès s’ha mostrat cautelós i ha apuntat que les categories i la distinció de regions són elements que “ajuden a arribar al consumidor donant més valor afegit al producte”. Per a què això es tradueixi en més ampolles venudes, però, creu que ara caldrà invertir en promoció i publicitat “per donar a conèixer ben clar quines són les virtuts del cava”.La DO Cava, “receptiva” a un hipotètic retorn dels elaboradors escinditsLa distinció de les zones d’elaboració del cava és un dels reclams principals que els darrers anys han fet nombrosos elaboradors d’escumosos del Penedès, els quals han acabat abandonant la Denominació d’Origen davant la manca de resposta per part de l’ens. En alguns casos els productors han actuat de forma independent, mentre que d’altres s’han agrupat sota la marca Corpinnat o Clàssic Penedès (DO Penedès).Ara que ja hi ha una zonificació aprovada, Javier Pagès ha mantingut el discurs dels darrers anys i ha insistit que la DO Cava “està fent el seu camí”, assegurant que l’objectiu de distingir els territoris no és específicament recuperar els elaboradors escindits, sinó “afegir valor, identificar origen i reforçar la sostenibilitat”. “Davant aquells que vulguin sumar-se al nostre projecte, nosaltres serem sensibles, evidentment”, ha dit Pagès, apuntant que “són grans cellers que interessaria sumar”. “Però s’ha d’entendre que nosaltres fem el nostre camí”, ha refermat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió