Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

La Diputació de Girona inverteix 5,7 MEUR en dos anys per desplegar la fibra òptica a la demarcació

ACN Terrades – La Diputació de Girona ha anunciat una inversió de 5,7 milions d’euros en el desplegament de la fibra òptica a la demarcació entre aquest 2022 i el […]

Agències 06/07/2022

ACN Terrades – La Diputació de Girona ha anunciat una inversió de 5,7 milions d’euros en el desplegament de la fibra òptica a la demarcació entre aquest 2022 i el 2023. De moment, la fibra òptica ja s’està instal·lant a Boadella, Terrades i Llers (Alt Empordà) aprofitant algunes millores que fa la Diputació en carreteres que són titularitat seva. De fet, el desplegament de la fibra òptica es farà al mateix temps que es treballa en l’actualització de la xarxa viària. La Diputació preveu fer obres en 29 carreteres entre aquest any i el que ve i això servirà per estirar 84,9 km de cablejat de fibra òptica. Si bé les primeres actuacions han començat a l’Alt Empordà es preveu que properament s’estenguin en d’altres comarques de Girona.

Amb l’objectiu de fer arribar la fibra òptica al màxim nombre de municipis possibles, la Diputació de Girona ha anunciat un pla per invertir 5,7 milions d’euros en dos anys al mateix temps que es renoven algunes de les carreteres que té la corporació. El diputat de Xarxa Viària de la Diputació de Girona, Jordi Xargay, ha explicat el pla d’inversions aquest dimecres al matí a Terrades (Alt Empordà).

Aquest és un dels municipis que properament quedarà connectat a la fibra òptica aprofitant les obres que es fan a la GI-510, entre Terrades i Llers. Les obres permetran desplegar 6,5 km de cablejat. En paral·lel, la Diputació també està treballant en millores de carreteres a la GI-505 entre Boadella i la GI-511, que suposaran 4,9 km de fibra òptica més, un tram de 730 metres de la GI-511 entre Terrades i la cruïlla amb la GI-504 i 4,3 km més de la GIP-5106 entre Figueres i Llers.

Es preveu que les obres acabin a finals d’aquest 2022 i es prepararà la infraestructura pel desplegament de la fibra òptica que farà la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el manteniment d’aquesta xarxa de cablejat.

Aquest 16,7 km de carreteres se sumen als 11,7 km que ja s’han executat aquest any en vies d’Alp (Cerdanya), Garrigàs (Alt Empordà), Viladamat i l’Armentera (Alt Empordà), Monells (Baix Empordà) i Madremanya (Gironès).

Xargay ha remarcat que amb el desplegament de la fibra òptica els municipis més petits es convertiran en més competitius perquè “molta gent podrà fer teletreball” amb una connexió d’alta qualitat. Això permetrà que poblacions petites puguin atraure nous habitants.

A banda, la corporació provincial preveu fer de forma esglaonada les actuacions en 21 carreteres més. Això suposarà que a finals del 2023 s’haurà actuat al llarg de 84,9 km que permetran connectar diversos municipis al cablejat telefònic d’alta capacitat.

Jordi Xargay ha avançat que els tècnics ja estan treballant en un nou paquet d’actuacions en trams de deu carreteres més de la demarcació (48,6 km) que es podrien executar entre el 2023 i el 2024. Aquestes millores en la xarxa viària contemplaran la preparació del desplegament del cablejat, a càrrec de la Generalitat.