Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

La Diputació de Barcelona planteja una quarantena de projectes per optar als fons europeus Next Generation

ACN Barcelona.-La Diputació de Barcelona planteja un total de 47 projectes de caràcter supramunicipal per optar als fons europeus Next Generation. Es tracta de propostes que tenen un impacte a […]

Avatar
Agències 03/03/2021

ACN Barcelona.-La Diputació de Barcelona planteja un total de 47 projectes de caràcter supramunicipal per optar als fons europeus Next Generation. Es tracta de propostes que tenen un impacte a un volum gran de població que han de permetre, entre d’altres, a avançar en la digitalització i la integració tecnològica de diverses localitats de l’àrea de Barcelona. A aquesta cartera de projectes en suma uns 40 més que ha identificat en els municipis de la demarcació, amb un impacte de més de 1.700.000 milions d’euros per ajudar a rellançar el territori després de la pandèmia. L’objectiu és poder vehicular el màxim de propostes sota el mateix paraigua d’una administració per facilitar, així, la seva presentació i incrementar les possibilitats de ser acceptades.

La Diputació de Barcelona ha treballat les propostes des de l’estiu de 2020, quan es va anunciar la creació dels fons europeus destinats a recuperar l’economia i alleugerir, així, l’impacte de la pandèmia. Fruit d’aquest treball han sortit 47 propostes que s’han identificat com a susceptibles de tenir impacte a un elevat volum de la població de les comarques de Barcelona, i que passen, entre d’altres, per la digitalització dels municipis i equipaments o la millora de la qualitat d’atenció en col·lectius, amb impacte en els dispositius de teleassistència amb la integració del 5G.”Són projectes ambiciosos, transformadors d’estructures i innovadors”, detalla la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. Aquests 47 projectes tenen un impacte econòmic xifrat en 700 milions d’euros, als quals hi cal afegir 40 projectes més que s’han identificat en el territori, i que tenen un impacte afegit de mil milions d’euros més. La iniciativa de la Diputació passa per assumir una funció activa de vertebració del territori, i reunir les propostes sota un mateix paraigua perquè quedin vehiculades. “És important que no només tinguin oportunitats els grans municipis o les grans empreses, sinó que els fons europeus arribin a tothom”, afegeix Marín.L’exemple de dos projectesUn dels projectes que la Diputació posa com exemple és el de fer arribar la fibra òptica arreu de les comarques de Barcelona. Es tracta d’un projecte que va arrencar al 2017, i que fins al 2020 ha permès estendre 252 quilometres de canalitzacions de fibra òptica per arribar fins a 57 municipis, mentre que aquest any es treballa per traçar 49 quilòmetres més i arribar a 27 nuclis i 16 municipis més.”En una primera fase hem arribar a 74 municipis i a 200.000 habitants, i en una segona arribaríem a 42 municipis i 78 nuclis, estaríem parlant de 45 milions d’euros i faltaria aconseguir finançament per 22 d’aquests”, explica Pere Pons, diputat d’Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals.Un segon projecte se centra en treballar per impulsar la transició energètica, amb una clara aposta per la producció d’energies renovables. Això passaria per instal·lar plaques fotovoltaiques en municipis amb menys de 5.000 habitants, però també en polígons industrials. “L’objectiu es reduir les emissions de diòxid de carboni i rebaixar els costos que suposa per als usuaris privats i per als ens públics el consum d’energia”, afegeix el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar. Tot plegat resta a l’espera que es determini de quina manera es podrà optar a les aportacions econòmiques procedents d’Europa, així com la possibilitat que més municipis se sumin a les propostes conjuntes d’altres localitats en el paquet de plantejaments de la Diputació.