Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1584
La República

La Diputació de Barcelona disposarà de 1.241 MEUR el 2023, un 4,2% més, sumant al pressupost el romanent de tresoreria

ACN Barcelona – La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous un pressupost de 1.087 milions d’euros per al 2023, una xifra lleugerament superior als 1.060 milions de l’any passat. […]

Agències 24/11/2022

ACN Barcelona – La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous un pressupost de 1.087 milions d’euros per al 2023, una xifra lleugerament superior als 1.060 milions de l’any passat. La corporació, però, disposarà l’any vinent de 1.241 milions d’euros, un 4,28% més, sumant els 154,4 milions del romanent líquid de tresoreria, que es destinaran, principalment, al pla de Resiliència 3.0 i al de Renovables 2030. La presidenta Núria Marín ha destacat que els últims comptes del mandat són “ambiciosos i realistes” i que seran “útils” per seguir estant al costat dels ajuntaments. Dels 1.089 milions del pressupost ordinari, un 83% es destinaran directament, ja sigui amb actuacions directes o indirectes, als municipis de la demarcació

Tenint en compte que l’actual mandat a la Diputació de Barcelona finalitzarà després de les eleccions municipals del maig, Núria Marín ha assenyalat que aquests comptes seran una mena de “carta de navegació” per al futur govern de la corporació, que assumirà el comandament amb dèficit zero.

Marín ha aprofitat la presentació del nou pressupost per fer balanç d’una legislatura “complicada” que ha estat marcada pel temporal Gloria, la pandèmia de la covid-19 i la guerra d’Ucraïna. Entrebancs, ha destacat, que no han impedit que la Diputació de Barcelona hagi estat al costat dels ajuntaments de la demarcació entomant les dificultats de manera “exemplar”.

La presidenta també ha volgut posar en valor la bona entesa entre els dos socis del govern, el PSC i Junts. Aquí, ha tret pit assegurant que, tot i que no era l’executiu “esperable” i que ha estat notícia permanentment, gràcies al “diàleg” i a prioritzar l’interès dels municipis per sobre de tot ha fet una “gran feina”.

El diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz, ha apuntat que la feina durant aquest mandat ha estat “més fàcil” gràcies a la suspensió de les regles fiscals per part del govern espanyol i a l’arribada dels fons Next Generation. Això s’ha traduït en el fet que la Diputació de Barcelona sigui la institució amb un dels nivell d’execució del pressupost més alts, per sobre del 70%.

<strong>Pressupost</strong>

Segons Ruiz, la prioritat de 2023 ha estat la de mantenir el compromís amb els ajuntaments de la demarcació per atendre aquells sectors més vulnerables de la societat i a la vegada reactivar l’economia municipal.

Un any més, el Pla Xarxa de Governs Locals, amb 274,4 milions d’euros, continuarà sent una de les principals línies de suport als governs locals, programa que es materialitza mitjançant el Catàleg de Serveis (132,1 milions), el Programa General d’Inversions (61,1 milions) i els programes sectorials o específics (81,2 milions).

En l’actual context de crisi energètica, el pressupost, que està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ha previst un creixement de més d’un 55% de la partida destinada als subministraments, amb 4,10 milions d’euros més.