Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

La Diputació de Barcelona detecta 360 casos de maltractament a persones grans a la província durant l’any 2020

ACN Diputació de Barcelona.-L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona va detectar 360 casos de maltractament a persones grans a la província durant l’any 2020. Entre les […]

Agències 14/06/2021

ACN Diputació de Barcelona.-L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona va detectar 360 casos de maltractament a persones grans a la província durant l’any 2020. Entre les dades, destaca el fet que el 78,3% dels casos afecten les dones, fet que permet parlar de feminització dels maltractaments a les persones grans. Pel que fa a la mitjana d’edat, se situa als 81,2 anys. Per altra banda, el 7,5% de les persones grans maltractades no rep cap ingrés, i un 83,1% comparteix habitatge. El psicològic és el maltractament més freqüent (35,9% dels casos), seguit pel maltractament econòmic (24,9%), negligència (14%) i maltractament físic (12,8%). Les xifres han detectat un lleuger descens respecte de l’any 2019.

La Diputació de Barcelona assegura que cada cop són més els municipis que col•laboren per lluitar contra el maltractament a les persones grans. Una mostra d’aquest compromís per seguir avançant en la xacra dels maltractaments a les persones grans i abordar-los des de la interseccionalitat i des de totes les disciplines és el Moviment per aturar els maltractaments a les persones grans, un moviment del que ja en formen part més de 80 entitats i institucions i que, des del passat 27 de maig ,també en forma part la Diputació de Barcelona. La Diputació ofereix un programa de suport als ajuntaments que contempla des de la prevenció de maltractaments a les persones grans, amb xerrades per a la Defensa dels Drets de les Persones Grans als casals municipals; la formació i capacitació de professionals; fins al suport als municipis en la detecció i la intervenció davant sospites o casos de maltractament.III Jornada ‘Dia de la presa de consciència contra el maltractament a les persones grans’Coincidint amb el Dia de la presa de consciència contra el maltractament a les persones grans, demà dimarts, 15 de juny, a les cinc de la tarda, tindrà lloc, en format virtual, la III Jornada anual de conscienciació i sensibilització “El bon tracte ens fa grans”, organitzada pel Moviment per Aturar el Maltractament a les Persones Grans, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.És una oportunitat per reflexionar i sensibilitzar sobre una realitat, sovint, poc visible en la nostra societat, així com per conèixer històries reals de maltractaments i exposar les propostes elaborades pels grups de treball. La jornada comptarà amb la ponència “Maltractament a persones grans: Un enfocament basat en drets”, a càrrec de Nena Georgantzi, coordinadora de polítiques sobre drets humans i igualtat, AGE Plataform Europe. Posteriorment, es projectaran relats de situacions reals de maltractament, explicades per: Jordi Évole, Gemma Nierga, Mariona Bassa, Samanta Villa, Josep Maria Pou i Jordi Díaz. El president d’EIMA, Jordi Muñoz Iranzo, tancarà la jornada amb la presentació de propostes dels grups de treball.