Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La Diputació de Barcelona desplegarà 93 vehicles i 262 persones per lluitar contra els incendis forestals

ACN Barcelona.-El Pla d’Informació i Vigilància (PVI) contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona arrenca aquest divendres 18 de juny i s’allargarà fins l’1 de setembre. Es tracta d’un […]

Avatar
Agències 18/06/2021

ACN Barcelona.-El Pla d’Informació i Vigilància (PVI) contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona arrenca aquest divendres 18 de juny i s’allargarà fins l’1 de setembre. Es tracta d’un programa de suport als municipis en la tasca per evitar els incendis o limitar-ne al màxim els efectes amb la detecció ràpida del fum o el foc. En total, enguany es desplegaran 93 vehicles i es contractaran 262 persones. El pressupost és de 2,5 MEUR. El Diputat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis de la Diputació, Josep Tarín, ha fet una crida al civisme i la prudència, ja que “tenim un any meteorològicament complicat que fa preveure que la situació serà perillosa”. Les zones amb més risc de la demarcació són la Catalunya Central i el prelitoral.

Amb el lema ‘Ni foc ni fum, civisme al bosc’, la Diputació de Barcelona ha presentat aquest divendres el Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals, que compta amb un pressupost de 2,5 MEUR. El dispositiu s’ha fet en col·laboració amb 273 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestals i 9 federacions d’ADF amb la finalitat d’evitar els incendis forestals i limitar-ne el seus efectes. Aquest 2021 es compleixen 25 anys del primer operatiu, que es va fer al Penedès amb caràcter de prova pilot. El diputat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis, Josep Tarín, ha demanat “moltíssima precaució” a la ciutadania per l’elevat risc d’incendis que hi ha enguany en comparació a l’any passat. “Pinta més malament perquè les precipitacions han estat escasses, hi ha molt combustible i sotabosc acumulat de l’any anterior, i tot això sumat a la sequera agafa facilitat de propagació”, ha advertit Tarín. També creu que un gran nombre d’incendis són provocat per “imprudències” i, per això, demana “extremar les precaucions” i una “alerta màxima”. Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha deixat clar que “la millor forma d’apagar un incendi és prevenir” i ha celebrat que aquest any “es pugui recuperar la normalitat” en relació a la campanya de prevenció d’incendis. Marín ha dit que la del 2020 no va ser una campanya normal degut a les restriccions de la covid-19, però ha posat de relleu que la superfície cremada es va reduir un 87% en relació al 2019. Un operatiu de vigilància amb 186 informadors En concret, el PVI 2021 s’inicia aquest divendres 18 de juny i s’allargarà fins l’1 de setembre. Tot i això, Tarín ha aclarit que, si les circumstàncies meteorològiques ho demanen, la campanya s’allargarà “tal com hem fet altres anys”. L’operatiu de vigilància es farà cada dia, inclosos els dies festius, de 12.30 h del migdia fins a les 19.30 h del vespre, que és l’horari de màxim risc d’incendi forestal. L’abast territorial del dispositiu serà de 498.709 hectàrees forestals vulnerables. En total, la Diputació contractarà un equip de 262 persones, de les quals 186 seran informadors. Hi haurà, a més, 93 vehicles i 18 punts de vigilància fixa i un de mòbil. Tarín també ha explicat que s’han integrat una seixantena de càmeres al pla, algunes de les ADF, altres dels ajuntaments i també algunes de pròpies de la Diputació. Tarín ha posat de relleu la important tasca que fan els informadors, no només per la prevenció i alerta d’incendis, sinó també sobre altres qüestions relacionades amb el medi com els abocaments il·legals. De fet, ha explicat que l’any passat es van localitzar més de 500 abocadors il·legals arreu del territori, que van ser comunicats als respectius ajuntaments.