Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La dibuixant valenciana Viví Escrivá, premi nacional d’Il·lustració del 2021

ACN Madrid.-La dibuixant valenciana Viví Escrivá ha estat guardonada amb el Premi Nacional d’Il·lustració del 2021, segons ha anunciat el Ministeri de Cultura i Esports. El jurat ha motivat el […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Madrid.-La dibuixant valenciana Viví Escrivá ha estat guardonada amb el Premi Nacional d’Il·lustració del 2021, segons ha anunciat el Ministeri de Cultura i Esports. El jurat ha motivat el reconeixement per la trajectòria “dilatada” de “gran qualitat gràfica” que va començar els anys 70 del segle XX. Es tracta d’una de les il·lustradores que “va marcar el rumb” de l’àlbum il·lustrat a Espanya en un moment en què “començava a despertar” el sector editorial, “i molt especialment el del llibre infantil”. Una altra faceta que se li reconeix és la d’activista pels drets dels professionals de la il·lustració, així com el fet que ha “influït en generacions de lectors” i que ha esdevingut un “referent indiscutible” en el foment de la lectura.

Nascuda a València el 1939, Escrivá va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de la seva ciutat i després a la de San Fernando de Madrid. Va començar la tasca com a il·lustradora de llibres infantils i escolars el 1976. Ha col·laborat amb TVE i ha participat en 13 audiovisuals per al mateix Ministeri de Cultura i Esports sota el títol ‘Las palabras vivas’.El seu llibre ‘Cuando Lía dibujó el mundo’ va ser seleccionat l’any 2000 per la Fundació Germán Sánchez Ruipérez com una de les cent obres de literatura infantil espanyola del segle XX. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut guardons com el premi Lazarillo d’il·lustració el 1980 per ‘Dos cuentos de princesas’, obra que també va figurar a la Llista d’Honor de l’IBBY el 1982.També va ser inclosa en la Llista d’Honor del Premi Andersen el 1982 i va rebre el Premi Austral Infantil el 19911 per ‘Cuando Lía dibujó el mundo’. El Premi Nacional d’Il·lustració està dotat amb 20.000 euros.