Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

La demanda de naus de lloguer puja un 3% el primer semestre amb una pujada de preus més moderada, segons Forcadell

ACN Barcelona.-La demanda del lloguer de naus industrials va pujar un 3% durant el primer trimestre de l’any però les operacions s’han alentit perquè els arrendataris triguin més en prendre […]

Avatar
Agències 13/09/2019

ACN Barcelona.-La demanda del lloguer de naus industrials va pujar un 3% durant el primer trimestre de l’any però les operacions s’han alentit perquè els arrendataris triguin més en prendre la decisió, segons l’Informe de Mercat Industrial-Logístic de Catalunya elaborat per Forcadell. L’alt preu de les rendes sol·licitades i la major exigència de les condicions de la nau i les prestacions del contracte expliquen aquest alentiment. L’informe indica que la tipologia de nau més demandada és la d’una nau moderna de 300 a 400 metres quadrats, ubicada a Barcelona (Poblenou) o a municipis del Baix Llobregat i amb rendes superiors als 2.000 euros mensuals. Els lloguers d’aquestes naus han augmentat un 2,6% en el primer semestre, per sota del 4,6% del semestre anterior.

En aquest sentit, tres de cada quatre demandes de lloguer es corresponen amb naus de fins a 1.000 metres quadrats. En el cas de la venda és igual però també tenen un pes important les peticions de naus de 1.000 a 2.500 metres quadrats, que han suposat una de cada quatre demandes. La consultora explica aquesta circumstància pel fet que les empreses petites acostumen a necessitar espais més petits i opten pel lloguer, mentre que les empreses més grans i consolidades poden optar per naus més grans i comprar-les. Oferta insuficientL’estudi apunta que l’oferta industrial al Barcelonès i a les comarques properes “continua sent insuficient per a satisfer les necessitats de la demanda”. Això és així perquè hi ha moltes naus obsoletes, que tot i estar en llocs d’interès, no compleixen els requisits que exigeixen els demandants. Per això, l’oferta se centra en naus semi-noves construïdes abans del 2010 o obsoletes. Les zones amb major concentració d’oferta són el Baix Llobregat i el Vallès, mentre que el Barcelonès representa només un 10% de la disponibilitat de les naus de lloguer a Catalunya. Pel que fa als preus del lloguer, han augmentat un 2,6% en el primer semestre, per sota del 4,6% del semestre anterior. La comarca amb el preu més elevat és el Barcelonès (4,64 euros per metre quadrat), seguida del Maresme (3,43 euros/m2) i el Baix Llobregat (3,40 euros/m2).Pel que fa a la venda, els preus han registrat un augment del 2% i un preu mitjà de 580 euros per metre quadrat. El Barcelonès i el Maresme són també les comarques amb preus més elevats, tot i que l’increment l’ha liderat el Baix Llobregat amb un 6,1%. Interès dels fons internacionals en solars industrialsD’altra banda, l’estudi de Forcadell apunta que els fons internacionals continuen interessats en solars industrials per tal de desenvolupar projectes logístics però estan trobant que aquets solars són molt cars i que no hi ha les grans superfícies que volen a prop de Barcelona. El mercat logístic català ha arribat a una contractació de 341.243 metres quadrats en el primer semestre, un 12% menys que en el mateix període del 2018. S’ha de tenir en compte però que l’any passat hi van haver operacions que van disparar la xifra com la plataforma logística de 51.000 metres quadrats d’Amazon a Barberà del Vallès i la nau de 48.000 metres quadrats llogada per Privalia a La Bisbal del Penedès. Per últim, Forcadell apunta que “els bons indicadors macroeconòmics, l’auge de l”e-commerce’ i la salut del mercat immobiliari” han propiciat que el sector logístic conclogui el primer semestre amb bones xifres d’inversió estatal, uns 500 MEUR, dels quals la demarcació de Barcelona n’ha captat una cinquena part. La previsió és que el 2019 s’assoleixi o se superi el volum d’inversió del 2018.