Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

La Defensora del Poble europeu rebutja investigar el veto de l’Eurocambra a Puigdemont i Comín per les credencials

ACN Brussel·les.-La Defensora del Poble europeu ha rebutjat obrir cap investigació pel veto de l’Eurocambra a Carles Puigdemont i Toni Comín a entrar a la institució com a eurodiputats electes […]

Avatar
Agències 28/06/2019

ACN Brussel·les.-La Defensora del Poble europeu ha rebutjat obrir cap investigació pel veto de l’Eurocambra a Carles Puigdemont i Toni Comín a entrar a la institució com a eurodiputats electes després del 26-M. Segons confirmen des del gabinet de l’Ombudswoman Emily O’Reilly a l’ACN, la petició de l’expresident s’ha declarat “inadmissible” perquè no complia els criteris per iniciar una investigació i es va presentar de forma “prematura”. En la carta enviada per O’Reilly, l’Ombudswoman argumenta que un dels criteris és que el peticionari ha d’haver contactat primer la institució europea en qüestió – en aquest cas l’Eurocambra- amb vistes a resoldre la disputa i donar-li “temps suficient” per a respondre.

“Aquest no ha estat el cas aquí així que la queixa ha estat declarada inadmissible”, conclouen des de l’oficina d’O’Reilly.La idea, explica en la carta a Puigdemont, és que la institució en qüestió tingui “l’oportunitat” de gestionar el problema sense la necessitat d’involucrar-hi la Defensora del Poble europeu i que el Parlament tingui marge de reacció. Segons argumenta l’Ombudswoman, els fets als quals fa referència Puigdemont en la petició presentada són de finals de maig i la queixa va registrar-se el 3 de juny, motiu pel qual es considera “prematura”. Amb tot, O’Reilly constata que la Mesa de l’Eurocambra va abordar la suspensió de les credencials als eurodiputats espanyols després d’haver vetat que les recollissin Puigdemont i Comín. Així, afirma, pot tornar a dirigir-se a la seva oficina per presentar una nova queixa si no està “satisfet” amb la posició del parlament. La Defensora del Poble conclou recordant a Puigdemont que el seu mandat només te a veure amb les activitats administratives de les institucions europees i que no té potestat per investigar les accions de les autoritats dels estats membre, en aquest cas les espanyoles. Queixa per “tracte discriminatori”Els eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín van enviar una carta a la Defensora del Poble Europeu, Emily O’Reilly, per denunciar un “tracte discriminatori” de l’Eurocambra, després de prohibir-los l’entrada per fer les acreditacions provisionals dels nous membres de la institució.Arran de l’intent de Puigdemont i Comín de recollir les credencials, PP, Cs i PSOE van demanar a Tajani que suspengués tots els permisos temporals als eurodiputats electes de l’Estat per evitar que poguessin entrar a la cambra com a europarlamentaris sense haver recollit l’acta a Madrid. A banda de dirigir-se a la Defensora del Poble, també van presentar una queixa formal al president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, i al secretari general, Klaus Welle.