Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La defensa d’una catalana presa a Oman reclama el seu trasllat i denuncia falta de garanties processals

ACN Barcelona.-La defensa de Fàtima Ofkir Reyes, una jove de L’Hospitalet de Llobregat presa a Oman i condemnada a 25 anys en ser arrestada amb vuit quilos de morfina, reclama […]

Agències 03/12/2020

ACN Barcelona.-La defensa de Fàtima Ofkir Reyes, una jove de L’Hospitalet de Llobregat presa a Oman i condemnada a 25 anys en ser arrestada amb vuit quilos de morfina, reclama el seu trasllat a l’estat espanyol i denuncia la falta de garanties processals. El Congrés dels Diputats debatrà el 16 de desembre la creació d’un conveni ‘ad hoc’ amb el sultanat per tal que la jove de 21 anys pugui complir la condemna a Espanya. L’advocat Daniel Vosseler, de Vosseler Abogados, confia aconseguir el trasllat de la jove en un termini de 90 dies. “Si no, és que alguna cosa no està funcionant”, diu. La mare d’Ofkir, Rosario ‘Xary’ Reyes, explica que només li permeten parlar amb ella “un o dos minuts” cada 15 dies.

Ofkir va ser arrestada quan tenia 18 anys per la policia d’Oman. “Aquesta noia es va equivocar,” explica Vosseler, “la seva situació personal i les necessitats econòmiques de la família la van portar a intentar traficar i posseir substàncies contra la salut pública”. No obstant, la defensa creu que la sentència és “desproporcionada” i considera que si hagués estat jutjada a l’estat espanyol ni tan sols hauria entrat a presó, ja que el tribunal d’Oman no va valorar factors com el desistiment voluntari (la jove va fer-se enrere a l’últim moment) o la col·laboració amb les autoritats.Reyes es mostra extremadament preocupada per la situació de la seva filla. “Es troba en una depressió profunda i temo que arribi a un punt que no desitjo”, explica. Ofkir està obligada a portar burca (un tipus de vel integral que cobreix completament el cos de la dona) i resar cinc vegades al dia. Reyes també denuncia la falta de personal sanitari a la presó de dones de Mascat, on es troba interna la seva filla. Vosseler, que va assumir el cas d’Ofkir fa tot just unes setmanes, ha traslladat el cas d’Ofkir a les institucions europees i també preveu demanar la intermediació del Papa Francesc. Encara no ha tingut accés a la instrucció del cas i tampoc sap si la sentència és ferma. Segons la defensa, Ofkir és l’espanyola més jove presa en un país estranger, així com l’única espanyola complint una pena de presó a Oman.Reyes descriu la seva filla com “una noia que no para”. Va ser la primera presidenta del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya i una destacada jugadora de softbol del CBS Hèrcules de l’Hospitalet. Segons el comunicat de la defensa, després de la separació dels seus pares “el seu món es va ensorrar” i va ser víctima d’una xarxa que buscava la captació de joves.