Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

La defensa de la catalana presa a Oman diu que l’advocat recomanat per l’ambaixada espanyola al país no ha exercit mai

ACN Barcelona.-La defensa de Fàtima Ofkir Reyes, una jove de L’Hospitalet de Llobregat presa a Oman i condemnada a 25 anys, denuncia que l’advocat recomanat per l’ambaixada espanyola al país […]

Avatar
Agències 13/12/2020

ACN Barcelona.-La defensa de Fàtima Ofkir Reyes, una jove de L’Hospitalet de Llobregat presa a Oman i condemnada a 25 anys, denuncia que l’advocat recomanat per l’ambaixada espanyola al país no ha exercit mai. Segons ha pogut saber l’ACN, Vosseler Abogados ha pogut constatar, un cop en possessió de la causa, que el lletrat recomanat per l’ambaixada, l’únic de parla hispana al sultanat, “no ha exercit mai com a tal, no està col·legiat i per tant sense jurisprudència per exercir en cap lloc d’Espanya i molt menys fora”. De fet, el gabinet assegura que no té constància que hagi estudiat dret i explica que l’home només va assistir a 4 o 5 visites d’un total de 15.

(La informació s’actualitza amb la petició d’eurodiputats a Josep Borrell)”Per la pròpia Fàtima sabem que ningú es va presentar com el seu advocat durant les vistes següents ni en el moment de dictar sentència”, indiquen.Fins a dia d’avui la persona havia mantingut contacte amb la mare de la Fàtima -que li feia transferències- explicant-li que la sentència no era ferma. Vosseler Abogados ha pogut saber, però, que “és ferma des de fa temps”.A més, asseguren que tampoc no es va realitzar unadenúncia a Espanya pel cas de la detenció.Davant d’aquests fets i la manca de garanties processals denunciada fa prop d’una setmana per Vosseler Abogados, el gabinet jurídic insisteix en aconseguir el trasllat de la jove.Amb aquest objectiu, s’ha demanat la implicació de les institucions europees per aconseguir l’extradició de la jove.En conseqüència, els eurodiputats de JxCat i ERC han enviat una carta a l’Alt Representant per la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, demanant la intervenció de la Comissió Europea en l’afer mitjançant la seva figura. En la carta, Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Diana Riba i Jordi Solé alerten que la informació és “confusa” i sol·liciten que l’executiu europeu contacti amb les autoritats d’Oman per aconseguir transferir la jove a Barcelona. Així, afirmen, els seus drets com a dona seran respectats i podrà tenir una millor atenció mèdica per fer front a la condemna.D’altra banda, la defensa preveu iniciar aquesta setmana gestions per presentar al Congrésdels Diputats el mateix document. El Congrés debatrà el 16 de desembre la creació d’un conveni ‘ad hoc’ amb el sultanat perquè la jove pugui complir la condemna a Espanya.El cas de la FàtimaLa Fàtima Ofkir Reyes és una jove de L’Hospitalet de Llobregat internada en una presó de dones a Oman. Va ser arrestada al país fa tres anys, quan entenia 18, amb set quilos de morfina. Ha estat condemnada a 25 anys de presó i la seva defensa a Catalunya creu que la sentència és “desproporcionada”.Consideren que si hagués estat jutjada a l’estat espanyol ni tan sols hauria entrat a presó, ja que el tribunal d’Oman no va valorar factors com el desistiment voluntari (la jove va fer-se enrere a l’últim moment) o la col·laboració amb les autoritats.