Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La CUP reclama a l’ACA la remunicipalització de la central de Can Trinxet de Sant Quirze de Besora

ACN Sant Quirze de Besora – La CUP s’ha reunit aquest dimecres amb l’Agència Catalana de l’Aigua per reclamar la remunicipalització de la central de Can Trinxet de Sant Quirze […]

Agències 30/03/2022

ACN Sant Quirze de Besora – La CUP s’ha reunit aquest dimecres amb l’Agència Catalana de l’Aigua per reclamar la remunicipalització de la central de Can Trinxet de Sant Quirze de Besora (Osona), un cop caduqui la concessió, l’any 2024. La formació confia que sigui un precedent que obri camí per revisar les concessions “irregulars” a les hidroelèctriques a Catalunya, “la majoria en mans d’empreses privades i amb concessions caducades, algunes des de fa més de 30 anys”. En aquest sentit, la CUP reclama al Govern que busqui fórmules en el marc del desplegament de l’energètica pública catalana per tal que aquestes centrals puguin ser gestionades directament pels municipis i així garantir que els beneficis que genera l’aigua es puguin gestionar des del territori.

L’11 de juliol del 2019, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció sobre la crisi ecològica i els conflictes ambientals i territorials, presentada per la CUP-CC, on s’instava al Govern a iniciar les extincions de totes les concessions hidroelèctriques caducades per tal de determinar la seva reversió a control públic.

Per altra banda, la setmana passada, el Parlament va aprovar amb àmplia majoria una moció presentada pel mateix grup parlamentari que instava al Govern a iniciar els tràmits perquè totes les centrals amb concessió caducada o renovada irregularment s’incorporin a l’empresa energètica pública.

Segons la CUP, el sistema elèctric de l’estat espanyol està controlat majoritàriament per grans empreses elèctriques i “és necessari garantir l’accés als subministraments bàsics a tota la població”. Per aquest motiu, la formació reivindica la creació d’una empresa energètica pública, que també disposi d’una comercialitzadora per donar una cobertura i un servei democratitzat.

La formació alerta que la intenció de la pròpia ACA és treure la gestió de la central a concurs públic una vegada extingida la concessió, amb el potencial risc que s’acabi gestionant des d’una multinacional energètica privada. En aquest sentit, la CUP considera que la reversió de la central ha de passar per la municipalització, per poder-la gestionar totalment des de l’administració més propera, i perquè senti precedents en futures reversions.