Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

La CUP proposa un “gran acord per l’autodeterminació i l’amnistia” que fixi supòsits per declarar la independència

ACN Barcelona.-El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha aprofitat la seva intervenció al Debat de Política General (DPG) per traçar les propostes del seu grup davant els […]

Avatar
Agències 25/09/2019

ACN Barcelona.-El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha aprofitat la seva intervenció al Debat de Política General (DPG) per traçar les propostes del seu grup davant els propers mesos i com a resposta a la sentència que s’espera del Suprem sobre la causa de l’1-O. En aquest sentit, els anticapitalistes reclamen la creació d’un “gran acord polític per l’autodeterminació, l’amnistia i els drets civils i polítics”, que incloguin partits, entitats, associacions civils, agents econòmics i societat organitzada. “No es tracta d’un acord només entre independentistes, sinó entre forces democràtiques sobre l’autodeterminació i la independència”, ha dit, tot afegint que aquest ens hauria de fixar “els supòsits sobre els quals el Govern hauria d’assumir la proclamació de la república i assumir la resolució democràtica del conflicte amb o sense l’acord de l’Estat”.

La proposta de la CUP, a més, inclou un desplegament internacional que promogui i defensi aquest gran acord, i la promoció i aplicació immediata “de l’amnistia total”. “Lligat amb l’autodeterminació dels catalans, cal una amnistia que anul·li totes les causes judicials imposades contra persones que hagin estat jutjades, processades i detingudes; i que prevegui mesures per als responsables de la repressió de drets fonamentals”, ha afegit Riera a la intervenció inicial del seu grup.En començar el discurs, però, el diputat de la CUP ha volgut mostrar una enèrgica “solidaritat amb els presos, exiliats i totes les persones que pateixen repressió, incloses especialment les persones detingudes del 23 de setembre, objecte i víctima sense dubte del terrorisme d’estat”. “Hem de fer referència al context repressiu, perquè les detencions són el preàmbul de la sentència del Suprem, i volen generar por i criminalitzar la dissidència política forçant la imposició del relat de la violència amb el discurs de l’odi i la fractura que presenta Cs avui com a base de l’Estat”, ha sentenciat. També en referència a l’Estat, Riera ha remarcat que cap allunyar-se dels plantejaments que arriben de Madrid perquè pateixen una “crisi territorial” que provoca “la reacció del règim del 78 a la seva fragilitat” i que comporta “la regressió democràtica, la repressió política i una absència de solucions al conflicte polític”. “Governi qui governi després del 10-N, serà més a la dreta, més prop de l’Ibex 35 i de la monarquia, i més repressiu”, ha dit. I per això creu que “la resolució del conflicte caldrà que sigui forçada, i les institucions catalanes tenen una responsabilitat cabdal en crear les condicions per arribar a una fase resolutiva del conflicte, amb sobirania, confrontació amb l’Estat i sent un mur en la defensa de drets socials i polítics”.Del Govern, Riera ha rebutjat de nou la seva proposta d’executiu de concentració en considerar que serviria per “gestionar l’autonomia, continuar amb la política antisocial i la repressió, obeint la troika, i sense imposar-se a l’Estat”. Per últim, ha fet una aferrissada defensa del “poper popular i l’autoorganització” dels ciutadans independentistes davant la “paràlisi i desorientació del Govern”. “Desobediència civil per forçar la desobediència institucional”, ha conclòs.