Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La CUP presenta al·legacions al projecte de central fotovoltaica de la Llau dels Juncs, al Pallars Jussà

ACN Tremp – La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat al·legacions al projecte de central fotovoltaica de la Llau dels Juncs, al Pallars Jussà, i a la seva infraestructura d’evacuació, […]

Agències 22/08/2022

ACN Tremp – La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat al·legacions al projecte de central fotovoltaica de la Llau dels Juncs, al Pallars Jussà, i a la seva infraestructura d’evacuació, que fins divendres estava en fase d’exposició pública. D’aquesta manera, la formació se suma al que s’ha fet des de la Plataforma unitària contra l’Autopista Elèctrica, Salvem lo Pallars, el Comú de veïns d’Aramunt i centenars de persones que han dut a terme el mateix a títol individual. Per la CUP, el Govern “no ha fet res més que buidar de contingut la Llei del Canvi Climàtic aprovada al 2017 i que havia de ser marc referencial per poder fer un desplegament ordenat i respectuós de les energies renovables al territori”, segons han expressat en un comunicat.

Els cupaires apunten responsabilitats sobre els partits que estan a l’executiu, però també sobre dirigents locals d’ERC i JxCat, ja que, segons asseguren, han permès les modificacions legals que s’han anat introduint a la llei per facilitar la tramitació d’aquests projectes “per la via ràpida, sense respectar en cap moment els usos actuals dels terrenys i sense fer cap planificació territorial”, segons critiquen al text. Des de la formació, defensen un model d’implantació de les energies renovables de caire “descentralitzat i proper a les zones de major consum”.

Des de la CUP asseguren que és viable, tot citant un informe, aprofitar els diversos espais alterats, ponts i estructures en desús de molts municipis propers al traçat de l’autopista AP7 per cobrir les seves necessitats energètiques. Per aquest motiu, els anticapitalistes demanen al Consell Comarcal del Pallars Jussà que faci un estudi similar adaptat a la comarca on s’hi incloguin zones com ara la via del tren, polígons en desús, antics abocadors o la superfície que ocupa l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, entre d’altres, i que, d’aquesta manera, “no s’hipotequi sòl no urbanitzable i de naturalesa agrícola per albergar aquestes infraestructures energètiques”, segons recullen al comunicat.