Dissabte, 23 de gener de 2021 - Edició 912
La República

La CUP insisteix al Govern que “expropiï i nacionalitzi” els recursos sanitaris privats de Catalunya

ACN Barcelona.-El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha insistit, durant la Diputació Permanent, en una idea que a l’inici de la pandèmia ja va llençar. Enmig del que sembla […]

Avatar
Agències 13/01/2021

ACN Barcelona.-El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha insistit, durant la Diputació Permanent, en una idea que a l’inici de la pandèmia ja va llençar. Enmig del que sembla la tercera onada de covid-19, la CUP ha reclamat a l’executiu que nacionalitzi els recursos i espais sanitaris que tenen en propietat i gestionen empreses privades i les posi al servei del sistema públic de salut per poder fer front a les necessitats que hi pugui haver. A més, ha reclamat més recursos, personal i llits per a la sanitat pública i els espais hospitalaris. De la mateixa manera, ha retret al Govern que la clau de la gestió “no està en el binomi salut-economia”. “La qüestió és qui paga aquesta crisi, si les empreses grans o les classes populars i el sistema públic”, ha dit.

Aragonés ha estat l’encarregat de replicar el Govern en nom de la formació durant la compareixença davant la Diputació Permanent. I ha estat en aquest context que ha explicat que, a criteri seu, la crisi sanitària derivada d ela covid-19 ha tingut un element clau en “un sistema públic de salut que ja estava al límit abans de la pandèmia”. Així, el diputat ha retret que, a més de “no tenir sobirania productiva que permeti fer mascaretes o respiradors”, s’ha posat de manifest que els recursos materials i personals que gestiona la Generalitat són insuficients i estan mermats. “Ens hem trobat un col·lapse absolut. Tots els recursos sanitaris s’han de posar sota control de la gestió pública. Tots: els privats i els públics. Expropiació i nacionalitzar, per suposat”, ha insistit el diputat d ela CUP. En aquest sentit, ha retret a la resta de les formacions que s’esglaien quan escolten plantejaments així per a la sanitat però no en altres contextos. “Vostès, quan es tracta d’expropiar un petit pagès es posen d’acord i hi estan a favor. Però quan esta tracta de gestió pública per donar una resposta sanitària racional on primi la salut, estan en contra”, ha criticat. De la mateix manera ha volgut dirigir-se a la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que ha apel·lat al conegut “binomi per fer compatible salut i economia” que tant posa sobre la taula el Govern. “Senyora Budó, la discussió no és aquesta. La qüestió és qui paga aquesta crisi, si les empreses grans o les classes populars i el sistema públic”, ha dit. Per últim, ha reclamat al Govern més recursos per al sistema públic català de salut. “Cal una intervenció en salut pública; actuar sobre dades certes i per tant un testeig i rastreig generalitzat; més recursos per a la sanitat pública amb més llits, però també amb més treballadors; en ensenyament falten suports sanitaris i diàleg amb al comunitat educativa; i als centres de treball i transport fer una intervenció pública”, ha resumit el diputat d ela CUP, que ha aprofitat per retreure al vicepresident, Pere Aragonès, que reclami a l’Estat la obligatorietat d’implantar el teletreball “mentre a l’administració pública catalana es fa de manera molt reduïda”.

Relacionats