Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

La CUP defensa que aborda la denúncia de Boya d’acord amb el protocol i amb una voluntat més “reparadora” que “punitiva”

ACN Barcelona.- La CUP ha defensat aquest dimarts que la denúncia de Mireia Boya per un “episodi continuat d’agressió psicològica” està sent abordada d’acord amb el protocol, mitjançant els mecanismes […]

Avatar
Agències 02/04/2019

ACN Barcelona.- La CUP ha defensat aquest dimarts que la denúncia de Mireia Boya per un “episodi continuat d’agressió psicològica” està sent abordada d’acord amb el protocol, mitjançant els mecanismes col·lectius, i amb una voluntat més “reparadora” que “punitiva”. Tot i això, la diputada Maria Sirvent ha explicat en roda de premsa al Parlament que la formació prendrà les mesures convenients i que no es descarta tampoc que es pugui fer fora l’agressor, un militant que ara no forma part de l’estructura del partit. Tot plegat, després que les assemblees locals de Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Vilassar de Mar i Sant Adrià del Besos hagin emès un comunicat manifestant que estan “decebudes” i hagin reclamat a la formació “autocrítica” i un “missatge sobre què ha fallat en la gestió del conflicte” .

Les assemblees locals han fet públic a Twitter un comunicat –que Boya ha respost amb el missatge ‘Gràcies, companyes’- en què afirmen que no comparteixen “en absolut” el comunicat del secretariat nacional en relació a la denúncia. En aquest sentit, afirmen sentir-se decebuts i reclamen un “missatge d’autocrítica” i un “missatge sobre què ha fallat en la política de gestió dels conflictes, les agressions i els abusos de poder”. A més, demanen que “mai més es deixi d’actuar quan es reclama una actuació preventiva” i que es treballi per evitar totes les agressions “en fases primerenques”.D’altra banda, consideren que el “desenllaç actual”, que ha acabat amb la dimissió de Boya del secretariat nacional, “desprotegeix la víctima i protegeix la persona assetjadora”. “Des del moment en el qual s’amaga la identitat de qui exerceix aquest rol, l’estem protegint i n’esdevenim còmplices, i nosaltres no ho volem ser”, conclouen. Sobre aquest comunicat, Sirvent ha explicat que “s’han rebut, es valoraran i es faran les gestions oportunes”.Preguntada en roda de premsa, Sirvent ha explicat que la CUP “també està travessada pel patriarcat” i que de casos d’agressions masclistes n’hi ha a totes les organitzacions. Tot i això, admet que cal autocrítica i “entomar el repte col·lectiu d’abordar qualsevol agressió masclista dins l’organització”. La CUP “gestiona aquestes situacions i un cop es formalitza la denúncia inicia tots els tràmits en base amb els mecanismes col·lectius de què ens hem dotat per resoldre aquestes situacions des d’una lògica reparadora i no una lògica punitiva”, segons el protocol que encara ultimen. “S’ha fet des que tenim la denúncia damunt la taula”, ha dit.Les decisions que es prendran en relació a la denúncia de Boya es faran “mitjançant l’òrgan competent, la comissió nacional feminista” i sense que s’hagin marcat un termini concret en el temps. Això no significa que a l’agressor se l’hagi de fer fora de l’organització, però tampoc es descarta. Preguntada per si la CUP ha demanat a Boya que torni al secretariat, Sirvent ha respost que la formació respecta la decisió i que agraeixen la seva feina per l’organització.