Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La CUP confia que s’aprovi la llei d’internalització del transport sanitari però critica que no es tramiti d’urgència

ACN Barcelona.-La CUP confia que la proposició de llei que ha de garantir la internalització del transport sanitari es pugui aprovar amb els suports suficients al Parlament. En roda de […]

Avatar
Agències 28/07/2021

ACN Barcelona.-La CUP confia que la proposició de llei que ha de garantir la internalització del transport sanitari es pugui aprovar amb els suports suficients al Parlament. En roda de premsa, la diputada cupaire Laia Estrada ha recordat que PSC i comuns han presentat o aprovat mocions en aquest sentit, mentre que ha apuntat que la demanda ja s’incloïa al pacte entre ERC i cupaires per a la investidura. A més, ha remarcat que en converses amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, “no hi ha vist massa objeccions”. Amb tot, Estrada ha lamentat que no s’ha aconseguit els suports necessaris de tots aquests grups per tramitar la proposició per la via d’urgència, que ha insistit que hauria permès escurçar els terminis a la meitat.

Segons Estrada, es “un error” que no totes les formacions que teòricament donen suport a la iniciativa hagin estat a favor de tramitar-la per la via d’urgència. La diputada ha recordat que el novembre comencen a acabar algunes de les concessions i ha apuntat que si es tramités “amb la màxima celeritat” es podria evitar pròrrogues. Amb tot, ha confiat que aquesta negativa “no tingui res a veure amb el fet d’estar en contra de la llei”.Acompanyada per Artur Ximenes, de Salvem les Ambulàncies, i Serafí Ruiz i Samuel López, de Tècnics en Lluita, Estrada ha recordat que la iniciativa dels cupaires busca recuperar la gestió directa del transport urgent i no urgent en l’àmbit sanitari, i que sigui el mateix SEM qui n’assumeixi la gestió. De moment el 90% del transport està externalitzat, subcontractat en diverses empreses, en un total de 13 lots.”Considerem que està sobradament demostrat que l’actual model de privatització i externalització és totalment insuficient, ineficaç i perjudicial per a treballadors i usuaris”, ha dit. En aquest sentit, ha dit que des de finals del 2015 fins a finals del 2018 hi ha hagut 67 expedients amb 88 penalitats que comporten més d’1 MEUR en sancions. També ha dit que hi ha hagut un augment del 78% de les reclamacions dels usuaris. A més, ha denunciat que el personal està precaritzat i que hi ha un envelliment de la flota.Per la seva banda, Ruiz ha denunciat les condicions laborals dels treballadors del sector i ha defensat la proposició de llei. A més, ha confiat que si s’acaba aprovant la norma això pugui ser “la porta d’inici de la internalització de les emergències a Catalunya”.