Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La confiança dels inversors catalans baixa 1,8 punts i se situa com la més baixa de l’Estat, segons J.P. Morgan

ACN Barcelona.-La confiança dels inversors catalans es va mantenir en valors negatius durant el segon semestre del 2019 i va baixar 1,8punts respecte a l’anterior fins a situar-se en -2,5 […]

Avatar
Agències 27/01/2020

ACN Barcelona.-La confiança dels inversors catalans es va mantenir en valors negatius durant el segon semestre del 2019 i va baixar 1,8punts respecte a l’anterior fins a situar-se en -2,5 punts en l’índex de confiança de J.P. Morgan Asset Management. “Es tracta de la lectura més negativa de totes les regions espanyoles en les que s’elabora l’estudi”, ha indicat la gestora financera. L’Enquesta de Confiança de l’Inversor Espanyol mostra com Andalusia i Aragó són les úniques que es mantenen en positiu, amb 0,1 punts cadascuna. Els valors més negatius es donen a Catalunya i Madrid (-2,3). Castella i La Manxa va registrar la caiguda més forta, de 3,2 punts fins al -0,6.

A l’Estat, la confiança dels inversors en el segon trimestre (última revisió disponible) es va situar en -2,13 punts, 1,86 punts menys que en el trimestre anterior. Així, l’índex aprofundeix en una ratxa negativa que es va iniciar en el tercer trimestre de 2019, “assolint nivells de pessimisme mai vistos des del primer trimestre del 2016”. Al voltant del 41% dels enquestats veu molt probable que les borses caiguin en els propers mesos, mentre que prop d’un 21% veu més probable una pujada. Entre els factors que van influir en l’ànim dels espanyols, els més destacats han estat la percepció de que s’apropa una nova recessió (40,5%) i el clima d’inestabilitat política a l’Estat (33,2% dels enquestats). En canvi, la visió de J.P. Morgan AM per al 2020 és d’un entorn de creixement global i de menor inestabilitat que serà positiu per a les borses, gràcies a que durant el darrer trimestre de l’any es van posar les bases per solucionar part de les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, així com la incertesa pel Brexit i la política monetària dels bancs centrals. Pel que fa als actius que tenen els ciutadans de l’Estat, només s’han incrementat les inversions en el sector immobiliari, amb un 21,3%. Segons l’enquesta, les inversions a sis mesos vista es concentren en els dipòsits, tot i que és l’immobiliari l’opció amb més creixement, fins al 10,4% del total. El mercat favorit de cara al 2020, on s’espera un creixement segons el 30% dels enquestats. La segona opció més escollida són els Estats Units, amb un 24,1% de respostes, i el mercat espanyol es recupera lleugerament, al passat del 18,6% al 19,4%. En canvi, cauen les expectatives pel que fa al mercat asiàtic, que passa de tancar el tercer trimestre de l’any amb l’opció escollida per al 24,3% dels espanyols al 15,8%.Per últim, l’enquesta revela que el perfil de l’inversor espanyol és el d’un home d’uns 52,2 anys, casat, de classe mitjana, resident en llars d’una mitjana de 2,8 membres i ubicat majoritàriament al nord-oest i a les Illes Canàries.