Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

La Conca d’Òdena confia que Salut donarà les dades de morts per covid-19: “La gent reclama transparència”

ACN Barcelona.-L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, s’ha mostrat “convençut” aquest diumenge que el departament de Salut donarà les dades de morts per covid-19 a la zona i ha recordat que és […]

Avatar
Agències 05/04/2020

ACN Barcelona.-L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, s’ha mostrat “convençut” aquest diumenge que el departament de Salut donarà les dades de morts per covid-19 a la zona i ha recordat que és qui en té la competència. “És qui té aquestes dades i qui les ha de donar”, ha dit. Davant les preguntes dels periodistes sobre el fet que el departament hagi deixat de donar-les, Castells ha apuntat que en la societat actual “el que la gent reclama és transparència i ser tractats com adults”. “Estic convençut que el departament de salut donarà aquestes dades sense cap problema”, ha replicat, matisant que els ajuntaments no són les institucions que han de facilitar aquesta informació.

Sense ànim “d’alimentar cap polèmica”, l’alcalde igualadí s’ha limitat a dir que els batlles estan “al servei dels ciutadans” i seguiran “al peu del canó, amb transparència i donant la cara”. En tot cas, però, ha descartat “per lleialtat” que siguin els consistoris qui ara donin la informació sobre els morts per coronavirus als municipis.Així, ha deixat clar que “a qui li toca” és al departament de Salut, que és “qui ha de gestionar l’emergència”.Aixecament perimetralD’altra banda, Castells ha assegurat que continuen a l’espera que el govern espanyol respongui a la petició del Govern per aixecar el confinament perimetral a la Conca d’Òdena. De totes maneres, ha recordat que a efectes pràctics la situació continuarà sent la mateixa que a la resta de Catalunya i que per tant no podrà haver-hi desplaçaments innecessaris.”No és un relaxament de la situació que vivim”, ha dit. El batlle igualadí ha explicat que els alcaldes i alcaldesses de la Conca van aplicar la mesura en el seu dia “per lleialtat institucional” amb allò indicat pel Govern. Així, sobre l’aixecament perimetral ha afegit que “el temps dirà si la mesura es o no encertada”. “El que toca ara es estar al costat del govern”, ha conclòs.Compensació a treballadorsCastells ha indicat també en la compareixença d’aquest diumenge que esperen que dimarts vinent el Consell de Ministres aprovi una “rectificació” per “garantir” els drets laborals dels treballadors confinats de forma retroactiva fins el dia 13, quan es va fer el perímetre policial. En aquest sentit, ha dit que seran “implacables” i ha advertit que si no es resol la petició emprendran “totes les mesures, legals fins i tot” per defensar els ciutadans afectats. Residències i sociosanitarisEn relació a les residències i els equipaments sociosanitaris, Castells ha anunciat una compareixença especifica per abordar aquest tema el dimecres vinent. L’alcalde ha recordat que el 21 de març van demanar un pla de contingència per als centres de la Conca d’Òdena i ha remarcat que calen més professionals auxiliars a les residències. A més, ha reclamat tests ràpids per poder elaborar un mapa de contagis que els permeti conèixer les xifres reals de la pandèmia.