ACN Barcelona – La comunitat jueva Jabad Lubvitch de Barcelona ha commemorat aquest diumenge el primer aniversari de l’atac de Hamàs a Israel, el 7 d’octubre de 2023, en què el grup armat palestí va matar 1.200 persones i en va segrestar 240, de les quals un centenar encara són ostatges. En la vigília de l’aniversari, unes 200 persones d’aquest grup jueu de Barcelona s’han reunit aquest vespre a la sinagoga del rabí David Libersohn, al barri de Les Corts, per honrar la memòria de les víctimes d’aquell atac, resar per la “ràpida recuperació” dels segrestats, i beneïr l’acció de l’exèrcit hebreu.
En el decurs de la cerimònia s’ha acabat l’escriptura d’un nou rotlle de la Torà, el text sagrat més important del judaisme la reescriptura del qual és un acte espiritual molt significatiu per aquesta comunitat. També s’han encès espelmes en record de les víctimes israelianes del 7 d’octubre i s’han fet pregàries per les víctimes i “per la pau i benestar de tots els habitants de la regió”.
El rabí ha dit que confien que els ostatges segueixen vius, i “amb el cap ben alt”. Libersohn ha expressat que la d’avui no era una “trobada política”, però ha reafirmat que creuen “fermament en els soldats d’Israel”, dels quals ha dit que “tenen la benedicció per acabar amb un mal endèmic i portar una pau molt esperada”.
<strong>”Israel està fent el correcte” </strong>
El mateix Rabí va manifestar dissabte, en una entrevista amb l’ACN, que Israel està “fent el correcte” al Pròxim Orient. Libersohn va defensar que tot i que a la comunitat estan “preocupats” i no busquen ni tenen interès en la guerra, “ara és el moment d’actuar”. “El correcte és que un poble com el d’Israel té dret a viure on escull viure i a la nostra terra”, assenyala Libersohn des de la seva sinagoga al barri de les Corts. El rabí, que té un fill a l’exèrcit hebreu, lamentava l’ambient a universitats o la imatge d’Israel als mitjans, i diu que s’han sentit “agredits”.
En un to més reposat, Shemtov Jané, també membre d’aquesta comunitat, ha admès que aquest darrer ha estat un any “molt complicat i conflictiu” en què han “hagut d’entendre” perquè un grup de persones que va a un concert de música “és gent tant perillosa que l’han de matar”; “ho vam passar molt malament, i amb impotència”, ha exposat a l’ACN.
<strong>Arribar a un acord “o desaparèixer”</strong>
Jané s’ha mostrat alhora escèptic amb un escenari de pau al seu país i al mateix temps convençut que en algun moment caldrà “trobar un punt de reflexió, de pau”, entre dos pobles “que malauradament o venturosament estan vivint l’un al costat de l’altre”. “O arribes a un acord, o desapareixes: com que cap dels dos pobles vol desaparèixer, l’única solució és l’acord”, ha argumentat.
En l’immediat, dubta que se signi cap “tractat de pau” amb Hamàs perquè, creu, l’organització “no pot complir amb la condició sine qua non de retornar tots els ostatges, perquè la meitat estan morts”.