Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La compravenda d’habitatge unifamiliar va assolir el 20,4% del total en el tercer trimestre de l’any

ACN Barcelona.-La compravenda d’habitatge unifamiliar va assolir el 20,4% del total d’operacions immobiliàries estatals en el tercer trimestre del 2020, segons un informe de CaixaBank. Els autors de l’estudi indiquen […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Barcelona.-La compravenda d’habitatge unifamiliar va assolir el 20,4% del total d’operacions immobiliàries estatals en el tercer trimestre del 2020, segons un informe de CaixaBank. Els autors de l’estudi indiquen que la xifra constata “un cert canvi” en les preferències dels consumidors, que busquen habitatges amb més superfície i espais oberts “com a conseqüència dels mesos de confinament forçats per la crisi sanitària”. Una altra xifra que es destaca és la compravenda d’habitatges per part d’estrangers en el mateix trimestres, un 42,5% més que en els tres mesos anteriors. El pes al conjunt d’operacions na estat un 11,4% del total. L’estudi preveu que el ritme de creixement de les vendes es moderi lleugerament en els propers mesos.

Una altra dada que destaca l’informe és que el sector constructor, molt afectat per la crisi de la covid-19, tarda més a recuperar-se que el conjunt de l’economia. El Valor Afegit Brut (VAB) de la construcció en termes reals va descendir un 17,1% en el primer semestre del 2020, mentre que el PIB va descendir un 12,8% en aquest termini. En el tercer trimestre el VAB ha repuntat un 22,5%, però encara es troba un 11% per sota del nivell enregistrat un any enrere.Els visats d’obra nova també acumulen un descens “molt significatiu”, del 23,6% entre el gener i el setembre del 2020, però mostren una recuperació “important” respecte del retrocés del 37,2% del segon trimestre. Els càlculs de CaixaBank estimen en uns 80.000 els visats que es tramitaran aquest any, xifra similar a l’assolida el 2017. Pel que fa al 2021, preveuen que la xifra arribarà als 90.000 visats.Pel que fa als preus, l’informe constata que l’impacte de la crisi sobre aquest factor ha estat, per ara, “relativament moderat” per la “inèrcia elevada” dels preus de l’habitatge en els canvis de cicle, i assenyala un augment del 0,6% durant el tercer trimestre de l’any. La xifra trenca la tendència a la baixa dels sis mesos anteriors. En termes interanuals els preus van baixar un 1,1%.L’informe de CaixaBank també posa de manifest que el preu del lloguer ha començat a baixar en la major part de províncies i municipis de l’Estat. Un dels factors que hi contribueix en algunes zones és un augment de l’oferta pel transvasament d’habitatges que es destinaven a lloguer turístic.