Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

La companyia de Bellpuig Tombs Creatius portarà al juliol els seus ‘Xics del Xurrac’ al Taipei Arts Festival

ACN Bellpuig.-La companyia d’arts de carrer de Bellpuig (Urgell) Tombs Creatius portarà el proper mes de juliol la seva col·lecció de jocs ‘Xics del Xurrac’ a Taiwan per participar al […]

Agències 28/05/2019

ACN Bellpuig.-La companyia d’arts de carrer de Bellpuig (Urgell) Tombs Creatius portarà el proper mes de juliol la seva col·lecció de jocs ‘Xics del Xurrac’ a Taiwan per participar al Taipei Arts festival. Entre el 4 de juliol i el 4 d’agost, Tombs Creatius instal·larà 16 estructures de fusta en aquest certamen d’arts escèniques en el que és el primer viatge a terres asiàtiques de la companyia. El director artístic del grup, Toni Tomàs, ha explicat en una entrevista a l’ACN que la proposta creativa de la companyia busca ”explicar històries a partir del joc i el carrer, que és el nostre àmbit natural”. La col·lecció que viatjarà a Taiwan gira al voltant del fet casteller i cada peça explica una part amb tota la ”càrrega simbòlica del que suposen els castellers per la cultura catalana”.

Els ‘Xics del Xurrac’ són l’última creació de la companyia d’arts de carrer i està basada en el fet casteller. Sota la direcció de l’actor i escenògraf lleidatà Carles Pijuan i creada i produïda per Toni Tomàs al taller que Tombs Creatius té a Bellpuig, aquesta col·lecció s’inspira en els valors i les tècniques de les colles castelleres i utilitza conceptes com l’equilibri, el seny, la cooperació, la pinya, o el reconeixement de la diversitat de capacitats per concebre jocs de carrer per a tots els públics.Amb motiu del viatge asiàtic i per completar la col·lecció, Toni Tomàs i Diego Caicedo estan creant aquests dies al taller una última estructura de fusta que serà el setzè joc dels ‘Xics del Xurrac’.Abans de viatjar a Taipei, la col·lecció encara viatjarà a Breda, a Holanda, per participar entre el 5 i el 10 de juny al Brik Festival d’arts escèniques. Després, els 16 jocs de la primera colla castellera de fusta viatjaran en vaixell fins a la ciutat taiwanesa i per això caldrà elaborar unes caixes especials a mida per protegir les estructures.El viatge a Taipei és el primer que la companyia de Bellpuig fa a l’Àsia. El contracte ha estat possible després de mesos de negociacions arran que els organitzadors del certamen taiwanès veiessin les propostes de Tombs Creatius a FiraTàrrega. Per a Tombs Creatius, és una oportunitat única per obrir les portes d’un mercat com l’asiàtic. Països com la Xina, Corea o Hong Kong ofereixen noves possibilitats per a portar propostes úniques d’arts de carrer a un continent que cuida especialment aquesta disciplina de les arts escèniques.