Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La companyia Chévere torna al Teatre Lliure per presentar ‘Curva España’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Teatre Lliure acollirà, del 7 al 18 de desembre, el muntatge ‘Curva España’, una proposta de la companyia gallega Chévere que convida a reflexionar sobre la frontera entre la història i la llegenda a partir de la història de la mort de l’enginyer de camins José Fernández-España. El muntatge compta amb la dramatúrgia i direcció de Xron i la interpretació de Miguel de Lira, Patricia de Lorenzo, Lucía Estévez i Leticia T. Blanco. La companyia Chévere, Premi Nacional de Cultura el 2014, celebra aquest 2022 els 35 anys d’activitat i torna al Lliure després de presentar ‘N.E.V.E.R.M.O.R.E.’ la temporada passada. Ara, els gallecs presenten una al·legoria de la construcció de l’estat nació espanyol a partir de la línia del ferrocarril.

‘Curva España’ parteix d’una història molt local que s’ha anat transmetent oralment de generació en generació entre la gent de la comarca de Verín (Ourense), durant els últims noranta anys: el 26 de maig del 1927, l’enginyer de camins José Fernández-España i Vigil va morir quan es va estimbar en cotxe per un barranc d’A Bouciña Redonda, al municipi de Rios (Ourense), mentre treballava en l’estudi del traçat de la variant Sud del ferrocarril Puebla de Sanabria-Ourense.

Publicitat

La versió oficial diu que va ser un accident causat per la mala visibilitat nocturna i la poca habilitat del conductor. Però la gent de Verín, explica Xron, “ha elaborat una llegenda que ha transformat el que podria haver estat una mort accidental en un complot ordit per les elits socials i econòmiques de la comarca, en complicitat amb el govern de Primo de Rivera, per evitar que el tren arribés a Verín i portar-lo per un altre lloc”.

La ruta triada, efectivament, va ser una altra, i ara el muntatge es planteja preguntes com ara per què es va descartar el traçat que connectava la part habitada, productiva i fronterera del territori o per què es va triar una ruta més cara que, a més, va tenir “un cost enorme en vides humanes”.

“Hem cosit una peça que beu del gènere policial, ironitza sobre el format documental combinant teatre i cinema en directe, i funciona com una al·legoria de la construcció de l’estat nació espanyol com si fos la promesa d’un tren que no va arribar mai”, ha conclòs Xron.

El muntatge es va estrenar al MIT Ribadavia (2019), ha fet gira per Espanya, temporada a Madrid (Teatros del Canal 2020 i Naves del Español 2021) i ara arriba per primera vegada a Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió