Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

La Comissió Europea ja té els plans de recuperació d’Alemanya, Grècia i Portugal

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha rebut oficialment els plans de recuperació i resiliència d’Alemanya i Grècia, que se sumen al de Portugal, que ja era en mans de Brussel·les. Així, […]

Avatar
Agències 28/04/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha rebut oficialment els plans de recuperació i resiliència d’Alemanya i Grècia, que se sumen al de Portugal, que ja era en mans de Brussel·les. Així, la CE compta per ara amb tres dels 27 plans de recuperació per accedir als fons europeus. Brussel·les analitzarà durant els propers dos mesos els documents i, posteriorment, el Consell –on es reuneixen els estats- els hauran de donar el vistiplau en un termini de quatre setmanes més. El pla d’Alemanya inclou mesures per un total de 27.900 milions, tot i que la contribució màxima per a Berlín és de 25.600 MEUR, i la diferència l’haurà de cobrir el propi país. El pla grec inclou un total de 30.500 milions, 17.800 en ajuts i 12.700 en préstecs.

Segons ha explicat la CE, el pla alemany inclou sis prioritats: reforma i inversió relacionades amb accions climàtiques i la transició energètica, la digitalització de l’economia, infraestructures i educació, participació social, el reforç del sistema de salut per la pandèmia, la modernització de l’administració pública i la reducció de les barreres a la inversió. Els projectes s’allarguen fins al 2026, i inclouen set de les àrees prioritàries per Brussel·les, així com àmbits destacats com l’hidrogen, la infraestructura del núvol o els serveis i microelectrònica. En el cas del pla de Grècia, les prioritats són quatre: l’economia verda, la digital, l’ocupació i la cohesió social, i la inversió privada i la transformació institucional. Com en el cas alemany, hi ha inversions i projectes de reformes relacionats amb les set prioritats de la CE. Propers passosSegons ha explicat la CE en un comunicat, ara analitzarà els documents en un període màxim de dos mesos. En concret, es mirarà si les propostes “contribueixen a fer front a tots o a un grup significant dels reptes identificats” a cada un dels països. També es determinarà si es destina almenys el 37% de la despesa a inversió i reforma per als objectius climàtics i el 20% en transició digital.Després, i en base a la proposta que faci la CE, els estats, a través del Consell, tindran quatre setmanes per acceptar els documents. Amb aquesta aprovació, es podran pagar el 13% de les quantitats a cada estat membre.