Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

La Comissió Europea adopta el pla per reduir a zero la contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl el 2050

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha adoptat aquest dimecres el Pla d’acció de la Unió Europea ‘Cap a una contaminació zero de l’aire, l’aigua i el sòl’, element fonamental del Pacte […]

Avatar
Agències 12/05/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha adoptat aquest dimecres el Pla d’acció de la Unió Europea ‘Cap a una contaminació zero de l’aire, l’aigua i el sòl’, element fonamental del Pacte verd europeu. El pla estableix una visió integrada de cara al 2050 per aconseguir que la contaminació es redueixi fins a uns nivells que no siguin perjudicials per a la salut humana ni els ecosistemes naturals. El pla connecta tots els àmbits pertinents de la UE per combatre i prevenir la contaminació, i para atenció especial a les solucions digitals. “Si volem un entorn sense substàncies tòxiques per a les persones i el planeta, cal que actuem ja”, ha dit el vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans.

Per conduir la UE capa a la meta d’un planeta sa per a una població sana de cara al 2050, el pla d’acció estableix una sèrie d’objectius clau per al 2030 com ara millorar la qualitat de l’aire per reduir en un 55% el nombre de morts prematures causades per la contaminació atmosfèrica.També preveu millorar la qualitat de l’aigua reduint els residus, les deixalles de plàstic en el mar en un 50% i els microplàstics que s’aboquen al medi ambient en un 30%. Una altra mesura que es projecta és millorar la qualitat del sòl reduint la pèrdua de nutrients i l’ús de plaguicides químics en un 50%.Altres propostes són reduir en un 25% els ecosistemes de la UE en què la contaminació atmosfèrica amenaça la biodiversitat, fer disminuir en un 30% la proporció de persones afectades crònicament pel soroll dels mitjans de transport o reduir de manera significativa la producció de residus i, en un 50%, les deixalles urbanes.