Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La Comissió del Patrimoni de Badalona rebutja la protecció de la Mobba

ACN Badalona.-La Comissió Tècnica Assessora del Patrimoni Arquitectònic i Cultural de Badalona conclou que no hi ha motius per declarar l’antiga fàbrica Mobba com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). […]

Agències 25/06/2021

ACN Badalona.-La Comissió Tècnica Assessora del Patrimoni Arquitectònic i Cultural de Badalona conclou que no hi ha motius per declarar l’antiga fàbrica Mobba com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Aquesta és la resposta que donen als col·lectius que reclamaven la protecció de l’immoble per tal d’evitar l’enderroc que pretén el govern municipal per convertir la nau en zona verda. Segons la Comissió, en l’edificació de la Mobba “no s’ha detectat cap element susceptible de conservació com a element d’interès històric, patrimonial, cultural o arquitectònic”. A més, entenen que per conservar l’edifici no és necessari catalogar-lo i que la decisió, en aquest cas, depèn de la “voluntat política”.

Alguns dels membres de la Comissió asseguren que la Mobba no té els “valors arquitectònics” de cap dels altres edificis que l’arquitecte Agustí Borrell també va fer a Barcelona. Recorden, a més, que “cap d’ells està catalogat”. Arquitectònicament, asseguren, “no s’evidencien unes característiques especials”.De fet, l’any 2017, quan es va iniciar el procediment per poder acabar enderrocant la Mobba, el Museu de Badalona ja va documentar gràficament el rètol de l’antiga fàbrica i en va preservar algunes de les balances analògiques que es fabricaven des de Badalona per a tot el món.Els tècnics de la Comissió valoren el bon estat de conservació de la Mobba i la seva funcionalitat, que fa que l’edifici sigui “altament capaç de ser readaptat per a altres usos”. Tot i això, entenen que no hi ha cap altre valor més enllà d’això que justifiqui una protecció patrimonial.